Maria Ożga: Rolada z krokodyla faszerowana warzywami

Rolada z krokodyla faszerowana warzywami
Rolada z krokodyla faszerowana warzywami

Rolada z krokodyla faszerowana warzywami, sałatka z kuskus, moreli i migdałów, sos z mango

Składniki:

250 g fileta z krokodyla 1 cukinia 1 marchewka 1 por 1 ząbek czosnku 1 cebula 1 pomidor sól, pieprz 200 ml oliwy 500-750 ml bulionu warzywnego

Kto ma ochotę na krokodyla?!

Kto ma ochotę na krokodyla?!

Przygotowanie: Sporządzić marynatę: cebulę posiekać, dodać pokrojony w plasterki lub zgnieciony czosnek, pokrojonego w kostkę pomidora, zalać oliwą i wymieszać. Mięso krokodyla przyprawić solą i pieprzem, włożyć do marynaty. Odstawić na 30 minut. W między czasie przygotować farsz: Marchew, cukinię i por pokroić w paski. Warzywa blanszować około 3 min w osolonej wodzie.

Mięso wyjąć i oczyścić ze składników marynaty. Płat mięsa rozłożyć, ułożyć na nim blanszowane warzywa i zwinąć w roladę. Związać sznurkiem aby zachować ładny kształt. Przesmażyć na patelni z obu stron i dusić do miękkości w bulionie warzywnym.

Składniki na sałatkę :

2 łyżki oliwy 2 szklanki kaszy kuskus 1/3 szklanki połówek suszonych moreli pokrojonych w cienkie paski 2 i ¾ szklanki bulionu drobiowego domowego ½ łyżka mielonej kurkumy sól świeżo zmielony czarny pieprz 2/3 szklanki płatków migdałów, uprażonych ¼ szklanki rodzynek 1 łyżeczka drobno startej skórki z pomarańczy 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny ½ szklanki drobno posiekanej świeżej mięty

Przygotowanie:Kuskus wsypać do dużej miski, skropić oliwą i wymieszać. Na wierzchu ułożyć suszone morele. W małym rondlu na dużym ogniu zagotować bulion. Wsypać kurkumę i ¼ łyżeczki soli, wymieszać. Gorącym bulionem zalać kuskus. Szczelnie przykryć folią aluminiową na ok. 5 min, aż kuskus wchłonie cały płyn i zmięknie. Zdjąć folię, widelcem rozkruszyć kaszę, dodać migdały, rodzynki, skórkę z pomarańczy, sok z cytryny oraz miętę i wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Składniki na sos:

1 duże mango łyżka oliwy

Owoc mango obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić na patelni z rozgrzaną oliwą, a następnie zmiksować.

Prezentacja:

Z roladki zdjąć sznurek i przekroić mięso pod skosem na pół. Sałatkę z kaszy kuskus nałożyć na talerz, obok przekrojoną roladkę z krokodyla, polać sosem z mango.

Źródło: TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości