Rolada z krokodyla faszerowana warzywami, sałatka z kuskus, moreli i migdałów, sos z mango
Składniki:
250 g fileta z krokodyla 1 cukinia 1 marchewka 1 por 1 ząbek czosnku 1 cebula 1 pomidor sól, pieprz 200 ml oliwy 500-750 ml bulionu warzywnego
Kto ma ochotę na krokodyla?!
Przygotowanie: Sporządzić marynatę: cebulę posiekać, dodać pokrojony w plasterki lub zgnieciony czosnek, pokrojonego w kostkę pomidora, zalać oliwą i wymieszać. Mięso krokodyla przyprawić solą i pieprzem, włożyć do marynaty. Odstawić na 30 minut. W między czasie przygotować farsz: Marchew, cukinię i por pokroić w paski. Warzywa blanszować około 3 min w osolonej wodzie.
Mięso wyjąć i oczyścić ze składników marynaty. Płat mięsa rozłożyć, ułożyć na nim blanszowane warzywa i zwinąć w roladę. Związać sznurkiem aby zachować ładny kształt. Przesmażyć na patelni z obu stron i dusić do miękkości w bulionie warzywnym.
Składniki na sałatkę :
2 łyżki oliwy 2 szklanki kaszy kuskus 1/3 szklanki połówek suszonych moreli pokrojonych w cienkie paski 2 i ¾ szklanki bulionu drobiowego domowego ½ łyżka mielonej kurkumy sól świeżo zmielony czarny pieprz 2/3 szklanki płatków migdałów, uprażonych ¼ szklanki rodzynek 1 łyżeczka drobno startej skórki z pomarańczy 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny ½ szklanki drobno posiekanej świeżej mięty
Przygotowanie:Kuskus wsypać do dużej miski, skropić oliwą i wymieszać. Na wierzchu ułożyć suszone morele. W małym rondlu na dużym ogniu zagotować bulion. Wsypać kurkumę i ¼ łyżeczki soli, wymieszać. Gorącym bulionem zalać kuskus. Szczelnie przykryć folią aluminiową na ok. 5 min, aż kuskus wchłonie cały płyn i zmięknie. Zdjąć folię, widelcem rozkruszyć kaszę, dodać migdały, rodzynki, skórkę z pomarańczy, sok z cytryny oraz miętę i wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Składniki na sos:
1 duże mango łyżka oliwy
Owoc mango obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić na patelni z rozgrzaną oliwą, a następnie zmiksować.
Prezentacja:
Z roladki zdjąć sznurek i przekroić mięso pod skosem na pół. Sałatkę z kaszy kuskus nałożyć na talerz, obok przekrojoną roladkę z krokodyla, polać sosem z mango.
Źródło: TVN