Polędwica wieprzowa nadziewana pieczarkami, pieczony bakłażan, warzywne spaghetti
Składniki na 4 porcje:
600 g polędwicy wieprzowej
1 cebula
3 ząbki czosnku
60 ml czerwonego Iwna
300 g pieczarek
3 szalotki
masło
świeży tymianek sól pieprz olej do smażenia
Polędwicę oczyścić z błon, umyć i dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Pieczarki i cebulę oczyścić, pokroić drobno. Cebulę podsmażyć na maśle, dodać pieczarki, usmażyć, przyprawić solą i pieprzem. Ostudzić.
Mięso rozciąć wzdłuż i włożyć do środka podsmażone pieczarki z cebulą. Zawinąć, związać sznurkiem wędliniarskim. Polędwicę obsmażyć na rozgrzanym oleju przez 3-4 minuty z każdej strony. Po tym czasie podlać winem i dusić około 15-20 min.
Warzywne spaghetti
1 Seler
2 cukinie
2 marchwie
50 g masła lub 50 ml oliwy sól pieprz dodatkowo: bakłażan oliwa extra vergine
Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni. Bakłażan pokroić w plastry, położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skropić oliwą, przyprawić solą i pieprzem. Piec około 15 minut. Obieraczką do warzyw przygotować paski z warzyw, zblanszować zanurzając we wrzącej, osolonej wodzie na 30 s. Natychmiast schłodzić w misce z bardzo zimną wodą. Przed podaniem rozgrzać odrobinę oliwy lub masła . Na średnim ogniu podsmażyć warzywa, aż będą miękkie i aromatyczne, ale nie brązowe. Doprawić pieprzem i solą do smaku.
Prezentacja:
Z polędwicy zdjąć sznurek, pokroić na plastry. Warzywa ułożyć na talerzu, na nich plastry mięsa przekładane plastrami pieczonego bakłażana, całość polać sosem, który wytworzył się podczas duszenia – dekorować świeżymi ziołami.