Maria Ożga: Naleśniki z białym serem i rodzynkami, sos pomarańczowy.

Maria Ożga: Naleśniki z białym serem i rodzynkami, sos pomarańczowy.
Maria Ożga: Naleśniki z białym serem i rodzynkami, sos pomarańczowy.

Naleśniki z białym serem i rodzynkami, sos pomarańczowy.

Składniki:

2 jajka 1 żółtko ¼ litra mleka 125 g mąki 1/3 kostki masła 2 łyżki cukru pudru 1 pomarańcza 7 łyżek cukru sok z 3 pomarańczy olej do smażenia likier pomarańczowy Masa twarogowa

300 g twarogu garść rodzynek 1 żółtko cukier do smaku

Przygotowanie: Do miski wbić 2 jajka oraz żółtko, dok dnie roztrzepać. Powoli dodawać mąkę, następnie mleko i dokładnie wymieszać tak, aby pozbyć się grudek. Na końcu dodać cukier puder. W rondelku roztopić masło, wystudzić , dodać do ciasta. Wymieszać i odłożyć do lodówki na około 30 minut. Pomarańczę obrać ze skóry zdjąć albedo. Skórkę drobno pokroić. Przygotować sos: na patelnię wlać sok pomarańczowy, dodać cukier. Włożyć skórkę z pomarańczy i wlać likier. Podgrzewać mieszając do czasu, aż wszystkie składniki połączą się.

Maria Ożga: Za wolno! Za Wolno! Wszystko za wolno!

Maria Ożga: Za wolno! Za Wolno! Wszystko za wolno!

Ser rozdrobnić widelcem, dodać wcześniej zamoczone we wrzącej wodzie rodzynki i żółtko oraz cukier. Wymieszać. Na rozgrzanej patelni usmażyć naleśniki. Każdy naleśnik faszerować twarogiem.

Prezentacja: Na talerzu układać naleśniki, polać gotowym sosem. Dekorować listkami melisy lub mięty i cząstkami pomarańczy.

podziel się:

Pozostałe wiadomości