Krewetki smażone, sos krewetkowo-śmietanowy, grillowana cukinia i papryka
Składniki na 2 porcje:
6 krewetek 16/20 100 ml cydru jabłkowego imbir 1 cukinia 1 marchew po 1 papryce żółtej, pomarańczowej i zielonej estragon 1 cytryna 2 ząbki czosnku 100 ml śmietany 30% masło do smażenia oliwa z oliwek Sol, pieprz
Obrane i oczyszczone krewetki skrapiamy sokiem z cytryny, skorupy krewetek wykorzystujemy do bulionu z którego zrobimy sos. Do bulionu wkładamy warzywa, przyprawiamy estragonem, imbirem, solą i pieprzem. Pod koniec gotowania dodajemy cydr.
Na patelni na małym ogniu szklimy czosnek na maśle z odrobiną oliwy. Zdejmujemy czosnek z patelni, na tym samym maśle smażymy na średnim ogniu krewetki. Należy je smażyć krótko i od razu gdy się zaróżowią, zdjąć z ognia.
Bulion redukujemy do połowy i wlewamy śmietanę. Paprykę i cukinię grillujemy.
Podajemy krewetki z sosem i grillowanymi warzywami. Dekorujemy świeżymi ziołami.