Maria Ożga: Kluski śląskie z sosem winno – imbirowym, blanszowaną rzodkiewką i fasolą

Maria Ożga: Kluski śląskie z sosem winno – imbirowym, blanszowaną rzodkiewką i fasolą
Maria Ożga: Kluski śląskie z sosem winno – imbirowym, blanszowaną rzodkiewką i fasolą

Kluski śląskie z sosem winno – imbirowym, blanszowaną rzodkiewką i fasolą

Składniki:

500 g ziemniaków mąka ziemniaczana (1/4 objętości mąki ziemniaczanej) 1 łyżeczka masła 1 jajko sól

Sos: bulion warzywny 2 ząbki czosnku 1 cm imbiru 150 ml białego wina 100 ml śmietany 30% blanszowane warzywa: rzodkiewka, fasolka, szparagi 1 łyżka klarowanego masła sól pieprz oliwa z oliwek

Co najbardziej zaskoczyło uczestników?

Co najbardziej zaskoczyło uczestników?

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Przepuścić przez praskę. Do miski wsypać mąki ziemniaczanej (1/4 objętości masy ziemniaczanej). Dodać odrobinę masła i jajko. Przyprawić solą. Masę ziemniaczaną formować w kulki, robiąc na środki małe wgłębienie. Gotować ok. 10 min, aż do wypłynięcia.

Na oliwie podsmażyć czosnek i drobno pokrojony imbir. Podlać winem, dodać bulion warzywny i śmietanę. Zredukować.

Warzywa blanszowa we wrzącej przez ok. 5 min. Przełożyć do zimnej wody z lodem. Następnie podsmażyć na maśle klarowanym. Przyprawić solą i pieprzem.

Prezentacja:

Kluski serwujemy polane sosem i dekorowane blanszowanymi warzywami i świeżymi ziołami.

podziel się:

Pozostałe wiadomości