Kluski śląskie z sosem winno – imbirowym, blanszowaną rzodkiewką i fasolą
Składniki:
500 g ziemniaków mąka ziemniaczana (1/4 objętości mąki ziemniaczanej) 1 łyżeczka masła 1 jajko sól
Sos: bulion warzywny 2 ząbki czosnku 1 cm imbiru 150 ml białego wina 100 ml śmietany 30% blanszowane warzywa: rzodkiewka, fasolka, szparagi 1 łyżka klarowanego masła sól pieprz oliwa z oliwek
Co najbardziej zaskoczyło uczestników?
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Przepuścić przez praskę. Do miski wsypać mąki ziemniaczanej (1/4 objętości masy ziemniaczanej). Dodać odrobinę masła i jajko. Przyprawić solą. Masę ziemniaczaną formować w kulki, robiąc na środki małe wgłębienie. Gotować ok. 10 min, aż do wypłynięcia.
Na oliwie podsmażyć czosnek i drobno pokrojony imbir. Podlać winem, dodać bulion warzywny i śmietanę. Zredukować.
Warzywa blanszowa we wrzącej przez ok. 5 min. Przełożyć do zimnej wody z lodem. Następnie podsmażyć na maśle klarowanym. Przyprawić solą i pieprzem.
Prezentacja:
Kluski serwujemy polane sosem i dekorowane blanszowanymi warzywami i świeżymi ziołami.