Gołąb duszony w warzywach z czarnym ryżem
Składniki:
1 gołąb 100 g dzikiego ryżu 100 ml oliwy z oliwek 4 ząbki czosnku 4 gałązki rozmarynu sól morska 1 łyżeczka kminu rzymskiego ½ łyżeczki papryki ostrej 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka kurkumy ½ pęczka świeżej kolendry ½ pęczka natki pietruszki papryka czerwona lub zielona 1 drobna cukinia 1 dojrzały pomidor oliwa do smażenia
Przygotowanie:
Gołębia oczyścić i pokroić na części. Do miski wlać oliwę, dodać posiekany czosnek, drobno pokrojoną natkę pietruszki, kolendrę, paprykę, kurkumę i kmin rzymski. Wymieszać, włożyć mięso, natrzeć marynatą ze wszystkich stron, marynować 20 minut.
Ryż ugotować w osolonym wrzątku..
Na gorącą patelnię włożyć gołębia z marynaty, usmażyć - po 3 minuty z każdej strony, aż nabierze koloru. Do gołębia dodać pokrojone warzywa i podlać odrobiną wody, dusić do miękkości.
Na talerz nałożyć ryż, gołębia i warzywa. Polać sosem z duszenia mięsa.