Maria Ożga: Gołąb duszony w warzywach z czarnym ryżem

Maria Ożga_II_.jpg
Maria Ożga_II_.jpg

Gołąb duszony w warzywach z czarnym ryżem

Składniki:

1 gołąb 100 g dzikiego ryżu 100 ml oliwy z oliwek 4 ząbki czosnku 4 gałązki rozmarynu sól morska 1 łyżeczka kminu rzymskiego ½ łyżeczki papryki ostrej 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka kurkumy ½ pęczka świeżej kolendry ½ pęczka natki pietruszki papryka czerwona lub zielona 1 drobna cukinia 1 dojrzały pomidor oliwa do smażenia

Przygotowanie:

Gołębia oczyścić i pokroić na części. Do miski wlać oliwę, dodać posiekany czosnek, drobno pokrojoną natkę pietruszki, kolendrę, paprykę, kurkumę i kmin rzymski. Wymieszać, włożyć mięso, natrzeć marynatą ze wszystkich stron, marynować 20 minut.

Ryż ugotować w osolonym wrzątku..

Na gorącą patelnię włożyć gołębia z marynaty, usmażyć - po 3 minuty z każdej strony, aż nabierze koloru. Do gołębia dodać pokrojone warzywa i podlać odrobiną wody, dusić do miękkości.

Na talerz nałożyć ryż, gołębia i warzywa. Polać sosem z duszenia mięsa.

podziel się:

Pozostałe wiadomości