Składniki:
250 g ryżu arborio 100 g parmezanu 3 szalotki 1 ząbek czosnku oliwa z oliwek 700 ml wywaru drobiowego 50 g masła 1 pęczek natki pietruszki 1 mała cukinia 1 pierś z kurczaka kilka pomidorów suszonych kilka listków świeżej bazylii sól, pieprz oregano
Przygotowanie:
Czosnek i szalotki bardzo drobno posiekaj i wrzuć na rozgrzaną patelnię z odrobina oliwy i masła. Gdy szalotki lekko się zeszklą wsyp suchy ryż. Całość chwilę podsmażaj, mieszając od czasu do czasu, aby ryż się nie przypalił. Następnie wlej wywar w takiej ilości, aby przykryć ryż. Kurczaka, cukinię i pomidory pokrój w kostkę i podsmaż na osobnej patelni z solą i pieprzem. W trakcie gotowania ryżu dolewaj wywar tak, aby uzupełniać płyn wtedy, gdy zostanie wchłonięty przez ryż. Gdy ryż zacznie mięknąć dodaj podsmażonego kurczaka z cukinią i pomidorami. Dopraw całość do smaku pieprzem, solą, oregano oraz posyp parmezanem startym na tarce o dużych oczkach. Następnie zdejmij patelnię z ognia, dodaj masło i wymieszaj. Gotowe risotto wyłóż na talerze i udekoruj listkami świeżej bazylii i natki pietruszki.