Comber z królika w palonym maśle tagliatelle w sosie kurkowym, blin ziemniaczany, salsa z mango, karmelizowane marchewki
Składniki:
1 comber z krolika 50 g maki pszennej 50 g semoliny 3 jajka 100 g kurek ok.150 ml śmietany 30% 1 mango Świeża mięta Pęczek pietruszki 1 limonka sól, pieprz bułka tarta 200 g masła Oliwa z oliwek 500 g ziemniaków Zioła prowansalskie 4 mini marchewki cukier
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie, po ugotowaniu odcedzamy, ugniatamy tłuczkiem z ziołami prowansalskimi, pieprzem i 4 łyżkami śmietanki., formujemy w ringu, obtaczamy w jajku i bułce tartej – smażymy na oleju.
Mąkę przesiewamy , dodajemy semolinę, 1 jajko, odrobinę soli i odrobinę oliwy – zagniatamy na gładkie ciasto. Odstawiamy, by odpoczęło, a następnie cieniutko rozwałkowujemy , zwijamy i kroimy na paski o grubości mniej więcej 0,5 cm.
Mango kroimy w drobna kostkę, dodajemy posiekana miętę, i skrapiamy sokiem z połowy limonki.
Kurki oczyszczamy w wodzie , kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle z sola i pieprzem , a następnie zalewamy śmietanka i dodajemy 1 łyżkę masła.
Comber z królika przyprawiamy solą i pieprzem, smażymy na maśle po ok. 2 minuty z każdej strony. Wkładamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do temp. 180C z termoobiegiem.
Marchewki smażymy na maśle z dodatkiem soli , pieprzu i cukru.
Makaron z sosem kurkowym wykładamy na talerz, przykrywamy blinem. Na blin układamy salsę z mango i pokrojony ukośnie comber. Dekorujemy mini marchewkami.