Małże w sosie szafranowym
Składniki:
1 kg małży
1 Cebula
1,5 szklanki białego wina
0,2 l wermutu
natka pietruszki
łyżka śmietany 30%
2 łyżki masła
Curry
Szafran
Mąka
Bułka tarta
Przygotowanie:
Cienko pokroić cebulę i zeszklić na maśle w garnku. Wrzucić małże, dolać 1,5 szklanki białego wina, wrzucić cienko posiekaną pietruszkę i dolać 0,2 l wermutu. Gotować pod przykryciem na dużym ogniu. Jak tylko się małże otworzą zmniejszyć ogień, wyjąć je, odrzucić puste połówki małży i pozostające z miąższem poukładać na całym talerzu.
Dodać łyżkę gęstej śmietany do pozstałego w garnku sosu, doprawić odrobiną curry i szafranem. Zredukować sos na małym ogniu i ewentualnie dodać trochę mąki (intensywnie mieszjaąc)by sos zgęstniał.
Polać małże sosem i każdą posypać odrobiną bułki tartej. Włożyć do pieca i zapiekać pod grillem rozgrzanym do 220° przez 2-3min.
Źródło: TVN