Polędwiczka wieprzowa old spice, ogho, placki niame, karaibskie zioła
Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa avocado kwaśno-słona śmietana (crème frache) old spice (ziarna pieprzu z nutą korzenną) gałązka rozmarynu czosnek oliwaSkładniki na placki niame:
1 łyżka stopionego masła czarna bazylia dzikie oregano 2 pęczki dużej cebulki dymki 3 ząbki czosnku 4 pomidory ½ szklanki oleju roślinnego 3 łyżki achote 1 łyżeczka kuminu 2 łyżki crème frache 2 łyżki słodkiej śmietanki 10 dkg twardego sera paipa garść świeżej kolendry, czarnej bazylii, dzikiego oregano, dzikiej mięty kwiatki jaśminu Sól, pieprz
Przygotowanie:
Ogho:
Olej przelej do rondelka, wsyp achote i podgrzewaj do momentu aż przyprawa odda czerwony kolor. Następnie przecedź, odlej połowę na patelnię , dodaj umytą i posiekaną dymkę oraz ząbki czosnku i duś na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając. W międzyczasie sparz pomidory, obierz ze skóry i pokrój na drobne kawałki (bez miąższu). Kiedy cebulka zmięknie dodaj przygotowane pomidory i redukuj około 15 minut, nie zapominając o mieszaniu. Dodaj crème frache, słodką śmietankę, starty ser, sól, pieprz, dokładnie wymieszaj i duś kilka minut. Na koniec dopraw posiekanymi ziołami, łyżką kuminu, wymieszaj i spróbuj. W razie potrzeby dopraw dodatkową ilością soli oraz pieprzu.
Polędwiczka:
Polędwiczkę oczyść, umyj i osusz. Wbij gałązki rozmarynu, obtocz w rozgniecionych ziarnach pieprzu i posyp solą z każdej strony. Polędwiczkę smaż w całości na dobrze rozgrzanym oleju, na złoty kolor z każdej strony (2-3 minuty). Podczas smażenia wrzuć zgnieciony czosnek w łupinach na patelnię, aby oddał aromat. Po usmażeniu przełóż do piekarnika nagrzanego do 180° na 15 minut. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i umieść mięso na kratce na 10 minut, aby odpoczęło.
Placki Niame:
Aby przygotować placki, obierz niame, zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a następnie odstaw na bok. Następnie odsącz z nadmiaru wody (przy użyciu sitka lub gazy), dodaj stopione masło, dwa rozgniecione ząbki czosnku, jajka, posiekane świeże zioła, na końcu dopraw solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej dobrze olej i smaż placki, przy użyciu widelca nakładaj niedbale cienkie warstwy masy i smaż na złoty kolor. Proponuję aby po usmażeniu jednego placka spróbować i ewentualnie doprawić większą ilością soli lub pieprzu. Placki odsącz na ręczniku papierowy dzięki temu będą chrupiące i usuniesz nadmiar tłuszczu.
Placki serwuj z łyżką kwaśniej śmietany, plastrami polędwiczki, ogho, udekorowane kwiatami jaśminu i plastrami avocado.