Magda Nowaczewska: Przegrzebki z kremem cytrynowo-koperkowym

IMG_3602.dngMagda Nowaczewska_.jpg
IMG_3602.dngMagda Nowaczewska_.jpg

200 ml śmietanki kremówki

50 g masła

szczypta cukru

przegrzebki

sok z połowy cytryny

sól, pieprz

odrobina skórki z cytryny

1/2 pęczka koperku masło klarowane do smażenia

Przygotowanie: Przegrzebki oczyszczamy, myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Redukujemy sok z połowy cytryny, dolewamy 200 ml śmietanki kremówki i ponownie redukujemy. Dodajemy masło, sól, pieprz, cukier i posiekany koperek. Przegrzebki smażymy na maśle klarowanym po minucie z każdej strony. Odsączamy na ręczniku papierowym. Podajemy na łyżce sosu, talerz dekorujemy kleksami sosu i świeżym koperkiem.

Przegrzebki z purée pietruszkowym

przegrzebki

korzeń pietruszki

10 ml oliwy truflowej

1 łyżeczka soku z cytryny

sól, pieprz

skórka z limonki

1 łyżka masła

Przygotowanie: Gotujemy pietruszkę do miękkości. Miksujemy z masłem, solą, pieprzem, oliwą. Doprawiamy skórką z limonki. Przegrzebki smażymy na maśle klarowanym po minucie z każdej strony. Odsączamy na ręczniku papierowym. Podajemy na purée, skrapiamy talerz oliwą.

Carpaccio z przegrzebka, sos kaparowo-oliwkowy

przegrzebki

20 ml oliwy

1 łyżka kaparów

1 łyzka oliwek czarnych

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżka posiekanych liści kopru włoskiego oraz do dekoracji

sól, pieprz

Przygotowanie: Oczyszczamy przegrzebka. Mrozimy. Kroimy na cieniutkie plasterki. Mieszamy oliwę, zmiksowane kapary z oliwkami, sok z cytryny, liście kopru włoskiego, sól, pieprz. Polewamy przegrzebka gotową oliwą, dekorujemy listami kopru włoskiego.

podziel się:

Pozostałe wiadomości