Magda Mierzwińska - Filet z labraksa na kremowym makaronie z warzywami

Magda Mierzwińska - Filet z labraksa na kremowym makaronie z warzywami
Magda Mierzwińska - Filet z labraksa na kremowym makaronie z warzywami

Magda Mierzwińska - Filet z labraksa na kremowym makaronie z warzywami

SKŁADNIKI na 2 porcje:

2 filety z labraksa ze skórą

2 łyżki oleju lub oliwy extra vergine

2 czubate łyżeczki masła

150 ml białego wina, wytrawnego

5 gałązek estragonu świeżego

2 cebulki dymki, bardzo drobno posiekane

2 małe młode marchewki

2 średnie pomidory, obrane ze skórki i oczyszczone z pestek

2 średnie obrane ogórki oczyszczone z pestek

1 czubata łyżka kremówki

1 czubata łyżeczka masła

sól, pieprz, cukier

75 g makronu spaghetti, ugotowanego al dente

kilka kiełków rzodkwi azjatyckiej

łyżeczka posiekanego grubego szczypioru

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Marchewkę pokroić w drobniutką kosteczkę (1-2 mm na 1-2 mm, tzw. brunoise). Podobnie pokroić miąższ z pomidora i ogórka. Wino wlać do rondelka, włożyć estragon, cebulkę i marchewkę i gotować do zredukowania płynu o 1/2. Wyjąć zioła i marchewkę. Dodać kremówkę i gotować kilka minut do zagęszczenia sosu.

Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Dodać masło po zdjęciu sosu z ognia.

Wymieszać do gładkości sosu. W tym czasie ugotować makaron, dodać do sosu, wymieszać, by sos pokrył makaron.

Filety z labraksa, naciąć od strony skóry, usmażyć na maśle (1 czubata łyżeczka) z olejem od strony skóry przez 3-4 minuty, w połowie czasu dodać czubatą łyżeczkę masła i polewać mięso spienionym masłem. Prezentacja:

Nakręcić makaron na widelec do wędlin (lub widelec tradycyjny) tak, by nadać mu kształt zwiniętego rulonu. Ułożyć na talerzu. Warzywa włożyć do ciepłego sosu na 1-2 minuty. Udekorować nimi postument z makaronu i talerz wokół niego. Polać całość pozostałym sosem. Rybę ułożyć skórą do góry na makaronie. Udekorować posiekanym grubym szczypiorem i kiełkami rzodkwi azjatyckiej, delikatnie posmarowanymi oliwą.

podziel się:

Pozostałe wiadomości