Maciek Koźlakowski - Smażony tuńczyk z sosem z limonki i bazylii,
3 rodzaje puree: z cukinii, marchewki i ziemniaków
SKŁADNIKI na 2 porcje:
świeży filet z tuńczyka, ok. 250 g
1 cukinia
1 duża marchew
2 średnie ziemniaki
1 ząbek czosnku 1 łyżeczka masła 1 łyżka śmietany 30%
1 gałązka natki pietruszki kilka liści świeżej bazylii
sól, pieprz, cukier
oliwa extra vergine
tymianek (1 szczypta suszonego lub 1 gałązka świeżego)
1 limonka
1/2 papryczki chilli
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Sos z limonki i bazylii:
Limonkę dokładnie szorujemy, wyciskamy sok, a następnie ścieramy odrobinę skórki. Chilli kroimy w drobna kostkę i mieszamy z sokiem z cytryny oraz skórką, dodajemy drobno posiekane liście świeżej bazylii. Odstawiamy.
Warzywa na puree Cukinię kroimy w kostkę, czosnek obieramy. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę, wkładamy cukinię i smażymy pod przykryciem wraz z ząbkiem czosnku oraz tymiankiem. Doprawiamy solą i pieprzem.
Marchew obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy w rondlu na oliwie i dodajemy odrobinę wody, dusimy do miękkości. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Z tak przygotowanych warzyw sporządzamy trzy oddzielne puree.
Miękką cukinię ucieramy na gładko z czosnkiem i tymiankiem (jeżeli użyliśmy świeżą gałązkę w całości, należy ją wyjąć). Na puree ucieramy również marchew. Natkę pietruszki siekamy drobno i dodajemy do ugotowanych ziemniaków. Dodajemy masło i śmietanę, ucieramy. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie puree zachowujemy w cieple.
Tuńczyk:
Tuńczyka kroimy na równe filety, oprószamy pieprzem i solą. Patelnie rozgrzewamy, wlewamy oliwę i kładziemy tuńczyka. Smażymy krótko, około 30 sekund z jednej jak i z drugiej strony.Prezentacja:
Na talerzu układamy filety oraz wcześniej przygotowane 3 rodzaje puree. Tuńczyka polewamy odrobiną wcześniej przygotowanego sosu z limonki. Dekorujemy według uznania.