Maciek Koźlakowski – Królik w sosie winno - śmietanowym z prawdziwkami, burakami i puree z marchewki
TO DANIE ZOSTAŁO WYRÓŻNIONE PRZEZ JURY MASTERCHEF
SKŁADNIKI:
przednia oraz tylna noga królika
1 szklanka białego wina
1 szklanka wody
100 ml kwaśnej śmietany
4 prawdziwki
1 cebula
kilka liści szałwii i gałązka rozmarynu
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
oliwa z oliwek
3 spore marchewki
pół kostki masła
jeden średni burak
seler
kieliszek czerwonego, wytrawnego wina
1 łyżka miodu
pół pęczka natki
szczypta gałki muszkatołowej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Na patelnię kładziemy oprószone solą i pieprzem części królika. Obsmażamy je z obu stron (przez ok. 3 minuty) tak, aby wszelkie soki pozostały wewnątrz mięsa. Mięso ściągamy z patelni i pozostawiamy w ciepłym miejscu. Na patelnię wrzucamy łyżkę masła. Podsmażamy na nim cebulę i prawdziwki. Dodajemy 2 ząbki czosnku, liście szałwii, rozmaryn i podsmażamy jeszcze 2 minuty. Następnie na patelnię kładziemy królika, zalewamy wszystko winem, wodą i dusimy pod przykryciem przez ok. 1 godzinę.
W tym czasie gotujemy wcześniej obraną i pokrojoną marchewkę. Kiedy będzie pół miękka odlewamy nadmiar płynu i całość blendujemy na gładką masę. Do smaku doprawiamy łyżką masła, gałką muszkatołową oraz solą.
Buraka obieramy ze skórki i kroimy w cieniutkie plastry . Na patelni rozgrzewamy masło i smażmy kilka chwil , dolewamy czerwone wino oraz łyżkę miodu. Redukujemy nadmiar płynu i doprawiamy solą.
Zaglądamy do królika, redukujemy płyn i dodajemy śmietanę.
Plasterki buraka układamy w stosik, dekorując słupkami z selera oraz natką. Na środku podajemy królika i polewamy sosem.