Maciek Koźlakowski – Królik w sosie winno - śmietanowym z prawdziwkami, burakami i puree z marchewki

Maciek Koźlakowski – Królik w sosie winno - śmietanowym z prawdziwkami, burakami i puree z marchewki
Maciek Koźlakowski – Królik w sosie winno - śmietanowym z prawdziwkami, burakami i puree z marchewki

Maciek Koźlakowski – Królik w sosie winno - śmietanowym z prawdziwkami, burakami i puree z marchewki

TO DANIE ZOSTAŁO WYRÓŻNIONE PRZEZ JURY MASTERCHEF

SKŁADNIKI:

przednia oraz tylna noga królika

1 szklanka białego wina

1 szklanka wody

100 ml kwaśnej śmietany

4 prawdziwki

1 cebula

kilka liści szałwii i gałązka rozmarynu

2 ząbki czosnku

sól, pieprz

oliwa z oliwek

3 spore marchewki

pół kostki masła

jeden średni burak

seler

kieliszek czerwonego, wytrawnego wina

1 łyżka miodu

pół pęczka natki

szczypta gałki muszkatołowej

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Na patelnię kładziemy oprószone solą i pieprzem części królika. Obsmażamy je z obu stron (przez ok. 3 minuty) tak, aby wszelkie soki pozostały wewnątrz mięsa. Mięso ściągamy z patelni i pozostawiamy w ciepłym miejscu. Na patelnię wrzucamy łyżkę masła. Podsmażamy na nim cebulę i prawdziwki. Dodajemy 2 ząbki czosnku, liście szałwii, rozmaryn i podsmażamy jeszcze 2 minuty. Następnie na patelnię kładziemy królika, zalewamy wszystko winem, wodą i dusimy pod przykryciem przez ok. 1 godzinę.

W tym czasie gotujemy wcześniej obraną i pokrojoną marchewkę. Kiedy będzie pół miękka odlewamy nadmiar płynu i całość blendujemy na gładką masę. Do smaku doprawiamy łyżką masła, gałką muszkatołową oraz solą.

Buraka obieramy ze skórki i kroimy w cieniutkie plastry . Na patelni rozgrzewamy masło i smażmy kilka chwil , dolewamy czerwone wino oraz łyżkę miodu. Redukujemy nadmiar płynu i doprawiamy solą.

Zaglądamy do królika, redukujemy płyn i dodajemy śmietanę.

Plasterki buraka układamy w stosik, dekorując słupkami z selera oraz natką. Na środku podajemy królika i polewamy sosem.

podziel się:

Pozostałe wiadomości