Maciek Koźlakowski - Krem z dyni z łososiem panierowanym w orzechach i z parmezanową grzanką z cukinii
SKŁADNIKI:
2kg dyni
opakowanie śmietany kremówki
oliwa z oliwek
2 łyżki masła
średniej wielkości filet z łososia
100g orzechów laskowych
1 mała cebula
szczypta gałki muszkatołowej
parmezan (w kawałku)
cukinia
sól, pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Obraną oraz pokrojoną w kostkę dynię wrzucamy razem z drobno posiekaną cebulką na rozgrzaną oliwę. Po kilku minutach dodajemy trochę wody i pozostawiamy pod przykryciem do momentu, aż dynia zmięknie . W tym czasie, w moździerzu, ucieramy orzechy. Filet solimy z łososia pieprzymy i panierujemy w orzechach.
Płyn z gotowania dyni redukujemy i całość blendujemy na gładką masę. Dodajemy śmietankę, odrobinę gałki muszkatołowej, sól i pieprz do smaku.
Na rozgrzanej oliwie, skórą do dołu, kładziemy filet z łososia. Kiedy skórka się zarumieni, przewracamy na drugą stronę i smażymy przez niecałą minutę. Rybę zdejmujemy z patelni, układamy w naczyniu żarodopornym (skórą do dołu) i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni. Pieczemy przez ok. 15min.
Na patelni rozkładamy papier do pieczenia i formujemy na nim kółka ze startego wcześniej parmezanu. Patelnię stawiamy na rozgrzanym palniku. Gdy ser się roztopi, zdejmujemy patelnię z ognia i odstawiamy na bok do ostygnięcia ( ser powinien zrobić się twardy). Grzanki parmezanowe, gotowe!
Do miseczki nalewamy wcześniej przygotowany krem, a obok układamy łososia, na nim grzankę parmezanową i grillowane plasterki cukinii.