Maciek Koźlakowski: Hamburger wołowy z grillowanym pomidorem

Maciek Koźlakowski: Hamburger wołowy z grillowanym pomidorem
Maciek Koźlakowski: Hamburger wołowy z grillowanym pomidorem

Maciek Koźlakowski: Hamburger wołowy z grillowanym pomidorem, cebulą i sałatą, z sosami: chrzanowym, pomidorowym z zielonym pieprzem i kaparami, jogurtowym z koperkiem i szczypiorkiem

Gdyby mięso było lepiej doprawione, bułka przypieczona, a sosy znajdowały się w hamburgerze, a nie obok niego, Joe Bastianich pewnie nie odebrałby Maćkowi fartucha… Ale stało się! Maćka zjadł stres i o paru rzeczach zapomniał! Ten hamburger był więc ostatnią potrawą jaką przygotował on w kuchni MasterChef. Licząc na to, że nikt nie powtórzy jego błędów, poniżej zamieszczamy, tyle że udoskonalony przez niego samego przepis…

SKŁADNIKI na 2 porcje:

300 g wołowiny bez tłuszczu 75 g tłuszczu z mięsa wołowego 1 cebula 1 łyżeczka musztardy francuskiej sos do hamburgerów ½ pęczka szczypiorku ½ pęczka koperku 200 ml jogurtu naturalnego 100 ml passata di pomodoro (sosu pomidorowego) 1 łyżka kaparów 1 łyżeczka świeżo utłuczonego zielonego pieprzu 1 łyżka chrzanu 2 bułki hamburgerowe z sezamem 4 liście sałaty 1 duży pomidor 2 plastry sera sól, pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Mięso oraz tłuszcz mielimy maszynką w stosunku 80/20. Obieramy cebulę i również mielimy (1/2 szt.), dodajemy kilka łyżek zimnej wody oraz musztardę. Doprawiamy sosem do hamburgerów, solą oraz pieprzem, odstawiamy.

Przygotowujemy sosy: szczypiorek i koperek opłukujemy, osuszamy i drobno kroimy. Mieszamy z połową jogurtu naturalnego, doprawiamy pieprzem i solą. Do passata di pomodoro dodajemy kapary, przyprawiamy zielonym pieprzem. Do pozostałej części jogurtu dodajemy chrzanu, doprawiamy pieprzem i solą. Z przygotowanego wcześniej mięsa formujemy dwa grube (ok. 2 cm) hamburgery. Mięso ugniatamy w dłoniach tak, aby miało zwartą strukturę, a następnie układamy na dobrze rozgrzanej patelni grillowej. Obsmażamy równomiernie z obu stron około 6-7 min (w zależności od rodzaju mięsa). Mięso powinno być w środku lekko czerwone/różowe . Kiedy mięso grilluje się, pomidora i cebulę kroimy w grube plastry i grillujemy przez chwilę na patelni. Ser podgrzewamy na patelni, a następnie układamy go na wysmażonym hamburgerze. Bułkę przecinamy na pół, grillujemy przez chwilę. Na bułce układamy grillowane pomidory i cebulę, następnie mięso oraz sałatę. Układamy na talerzu, serwujemy z sosami (najlepiej w hamburgerze, a nie obok niego).

podziel się:

Pozostałe wiadomości