Ludwika Dąbrowska:Tagiatelle z pastą pomidorową, oliwkami i ośmiornicą

Ludwika Dąbrowska:Tagiatelle z pastą pomidorową, oliwkami i ośmiornicą
Ludwika Dąbrowska:Tagiatelle z pastą pomidorową, oliwkami i ośmiornicą

Tagiatelle z pastą pomidorową, oliwkami i ośmiornicą

Składniki: 1 jajko 2 żółtka 200 g mąki pszennej pomidory w puszcze anchois z czosnkiem w puszce anchois z kaparami w puszce oliwki z puszki ośmiornica w puszce kilka gałązek świeżej bazylii oliwa z oliwek sól, pieprz czosnek granulowany liść laurowy papryka w proszku pieprz cayenne

Przygotowanie: Makaron zgniatamy z 1 całego jajka i 2 żółtek, mąki, dodajemy szczyptę soli i trochę ciepłej wody. Odstawiamy ciasto pod przykryciem, aby odpoczęło. Na patelnię wlewamy oliwę, dodajemy pomidory, całość dusimy razem z liściem laurowym, papryką, czosnkiem, pieprzem. Redukujemy i dodajemy podsmażone anchois z czosnkiem. Przecieramy pastę przez sito i dodajemy kolejną porcję podsmażonych anchois oraz oliwki. Ośmiornicę odsączamy z zalewy i skrapiamy sokiem z cytryny, a następnie grillujemy ok 2 minuty na odrobinie oliwy. Ciasto na makaron rozwałkowujemy i kroimy na tagliatelle. Gotujemy al dente w osolonym wrzątku. Odcedzamy.Prezentacja: W głębokim talerzu układamy makaron, polewamy sosem z dodatkami i dekorujemy świeżymi ziołami.

podziel się:

Pozostałe wiadomości