Eklery z serkiem mascarpone i glazurą czekoladową
Ciasto parzoneSkładniki:250 ml wody 250 ml mleka 3,2% 250 g masła szczypta soli 275 g mąki pszennej 7 jajek
Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 190°C. W rondlu zagotowujemy wodę, mleko, masło i dodajemy szczyptę soli. Szybko wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy. Podgrzewamy przez minutę, ciągle mieszając, aż masa zacznie odchodzić od ścianek rondla. Zdejmujemy z ognia. Przekładamy masę do miski i dokładnie studzimy. Dodajemy po jednym jajku, bardzo dokładnie miksując po dodaniu każdego. Mieszamy, aż masa stanie się gładka. Wkładamy ciasto do rękawa i wyciskamy podłużne ciastka, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy na złoty kolor. Po upieczeniu wyjmujemy eklery z piekarnika, lekko studzimy i przy pomocy noża do chleba przekrawamy eklery wzdłuż na pół.
Krem
Składniki: 1 opakowanie serka mascarpone 3 żółtka 5 łyżek cukru pudru 1/2 laski wanilii
Przygotowanie: Laskę wanilii przecinamy wzdłuż na pół, przy pomocy noża wyjmujemy ziarna wanilii. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy ziarna wanilii, ucieramy do uzyskania jasnej, puszystej masy. Następnie dodajemy powoli serek mascarpone i dalej ucieramy, aż masa będzie jednolita. Masę wkładamy do worka cukierniczego, wyciskamy na połówkę ciasta, przykrywamy drugą.
Glazura:
Składniki: 5 łyżek wody 5 łyżek cukru pudru 2 łyżki kakao odrobina masła
Przygotowanie: Wodę, cukier i kakao łączymy mieszając i podgrzewając na małym ogniu. Gdy glazura będzie jednolita dodajemy odrobinę masła.Prezentacja: Eklery polewamy ciepłą glazurą i pozostawiamy do zastygnięcia.