Chrupiące kopytka okraszone boczkiem z ratatouille z cukinii
Składniki: ½ cukinii 1 pomidor 100g boczku 3 łyżki mąki pszennej typ 450 1 jajko 2 ziemniaki kilka gałązek świeżej bazylii ½ łyżki masła czosnek mielony sól, cukier, pieprz, papryka ostra do smaku
Przygotowanie: Ziemniaki gotujemy w osolonym wrzątku, obieramy i przeciskamy przez praskę. Kiedy całkiem ostygną, dodajemy jajko i mąkę, zagniatamy ciasto. Formujemy rulon, lekko spłaszczamy i kroimy na równe kawałki. Gotujemy w osolonym wrzątku do momentu, kiedy wypłyną, odcedzamy. Pomidora sparzamy i obieramy ze skóry, przekrajamy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Miąższ kroimy na kawałki. Cukinię kroimy w plastry a następnie w ćwiartki. W rondelku topimy pół łyżki masła, dodajemy pokrojoną cukinię, pomidora - doprawiamy posiekaną bazylią, solą, pieprzem, czosnkiem i ostrą papryką. Na patelni podsmażamy boczek, dodajemy przestudzone kopytka, obsmażamy z każdej strony na złoty kolor. Prezentacja: Na talerz wykładamy kopytka z boczkiem oraz - przy pomocy metalowej obręczy - ratatouille z cukinii. Dekorujemy świeżymi ziołami.