Ludwika Dąbrowska: Stek z tuńczyka z dzikim ryżem

Ludwika Dabrowska.jpg
Ludwika Dabrowska.jpg

Stek z tuńczyka z dzikim ryżem, aksamitna śmietanka i sos z paluszków krabowych

Składniki:

150 g filetu z polędwicy tuńczyka oliwa z oliwek sól skórka otarta z cytryny i sok z cytryny 100g dzikiego ryżu 1 szt. cebula szalotka 1 szt. ząbek czosnku 100 ml śmietany 30% 20 g masła

100 g paluszków krabowych 1 szt. cebula szalotka 50 ml białego wytrawnego wina 20 g masła 200 ml śmietany 30%

Przygotowanie:

Wykonanie ryżu:

Ryż dziki gotujemy al dente w osolonym wrzątku. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojoną szalotkę – kiedy zmięknie dodajemy pokrojony ząbek czosnku i krótko przesmażamy. Następnie dolewamy śmietankę i na małym ogniu redukujemy, cały czas mieszając. Kiedy sos zgęstnieje do aksamitnej konsystencji dodajemy ugotowany dziki ryż, mieszamy.

Wykonanie sosu:

Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojoną szalotkę, a kiedy zmięknie dodajemy pokrojony ząbek czosnku i krótko przesmażamy. Wlewamy 50 ml wina, odparowujemy i dodajemy paluszki krabowe, chwilę przesmażamy. Dolewamy śmietanę kremówkę i redukujemy sos mieszając. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny. Wykonanie tuńczyka: Filet z tuńczyka nacieramy z każdej strony oliwą, przyprawiamy solą, dodajemy otartą skórkę z cytryny odkładamy aby przez chwilę się zamarynował i nabrał temperatury pokojowej. Układamy na rozgrzanym grillu. Grillujemy ok. 1,5 min z każdej strony. Na koniec skrapiamy sokiem z cytryny.

Prezentacja:

Na desce drewnianej wykładamy: ryż (najlepiej przy pomocy pierścienia), gęsty sos krabowy, a na nim tuńczyka. Możemy udekorować z zielonej mini sałaty i skórki z cytryny i limonki.

podziel się:

Pozostałe wiadomości