Marynowany stek z łososia z młodymi warzywami
Składniki: 200 g filetu z łososia młode warzywa: por, marchewka, groszek cukrowy, szparagi 100 g masła pęczek koperku 50 ml białego wina biały pieprz 1 cytryna sól, musztarda, cukier
Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do temp. 190 stopni. Przygotowujemy marynatę z ½ łyżeczki musztardy, białego wina, 1 łyżki cukru, ½ łyżeczki soli, soku z ½ cytryny, doprawiamy pieprzem i dodajemy garść posiekanego koperku. Do marynaty wkładamy pokrojonego na steki łososia i odstawiamy na 20 minut. Młode warzywa blanszujemy 3-4 minuty w lekko osolonym i posłodzonym wrzątku. Po osączeniu wykładamy na patelnię z masłem i doprawiamy cukrem. Łososia wkładamy do papilotów z folii aluminiowej, na wierzch kładziemy gałązkę koperku i cienki plasterek masła. Pieczemy w temperaturze 190 stopni, przez 15-20 minut w zależności od tego, jak gruby jest kawałek łososia. Marynatę, która została z łososia redukujemy na patelni i dodajemy 50g masła. Łososia podajemy na sosie z młodymi warzywami.