Łosoś teriyaki
Jedna porcja tego łososia, to zdecydowanie za mało! Dlatego podane tu proporcje pozwalają przygotować danie dla 4 osób.
Składniki:
700g fileta z łososia, grubego na min 3cm (z przedniej części a nie z ogona)
300g imbiru
100g szczypioru
200g maki ziemniaczanej
2 soczyste cytryny
2 limonki
100ml sosu sojowego ciemnego
80ml białej wódki
80ml mirin
100ml miodu
50ml oleju rzepakowy
300g ryżu basmati
Przygotowanie:
Z ryby wyjmujemy starannie ości, kroimy ją w kostkę 3 na 3 cm i obtaczamy w mące ziemniaczanej.
Imbir kroimy na zapałki 1x1 mm długości 3-4 cm.
Szczypior kroimy w kawałki 3-4 cm
Przygotowanie sosu zaczynamy od podgrzania miodu tak, by stał się płynny. Następnie dodajemy do niego: sos sojowy, białą wódkę, mirin, oraz wyciśnięty sok z cytryn i limonek.
Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i wrzucamy imbir, który podgrzewamy 3 minuty, aż się zarumieni. Następnie imbir odsuwamy na brzeg patelni, tak by pośrodku położyć na niej łososia. Całość od razu zalewamy wcześniej przygotowanym sosem i podgrzewamy do momentu, aż łosoś „oblepiony” będzie sosem ze wszystkich stron. Patelnię przykrywamy pokrywką i pozostawiamy na małym ogniu przez 1-2 min. Na tym etapie, łosoś powinien być lekko niedosmażony w środku.
Na chwile przed końcem smażenia dodajemy szczypiorek.
Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy pod przykryciem przez 2 minuty (po tym czasie powinien być równomiernie dosmażony).
Podajemy z ugotowanym ryżem, lub sałatką z julienne z rzepy daikon w lekkiej zalewie sojowej (2 łyżki wody, łyżka soja sosu, łyżeczka miodu) z prażonym sezamem.