Ceviche z okonia morskiego:
-mięso z dwóch filetów okonia morskiego
-sok z dwóch cytryn
-sok z 1 pomarańczy
-sól, pieprz
-kolendra
-cebula czerwona
Rybę pokrój w plastry. Cebulę pokrój w słupki, dodaj soki, przyprawy ,kolendrę wymieszaj i marynuj rybę przez około 5 min.
Guacamole:
-awokado
-cebula czerwona
-kolendra
-sok z limonki
-sól, pieprz
-Kumin
Cebulę i kolendrę pokrój, Awokado rozdrobnij widelcem, dodaj sok z limonki i pozostałe składniki, Wymieszaj.
Krewetki w tempurze:
-5 krewetek
-sól pieprz, czosnek
-maka pszenna
-woda
-1 jajko
Krewetki wyczyść ,przypraw solą,pieprzem i czosnkiem i marynuj przez około 30 minut. Wymieszaj pozostałe składniki na ciasto, zamaczaj krewetki i smaż w głębokim oleju.
Hummus:
-ciecierzyca
-tahini
-kolendra
-kumin
-sok z cytryny
-sól, pieprz cayenne
-oliwa z oliwek
-pieczona czerwona papryka
Wszystko razem zmiksuj na jednolitą masę.
Sałata z bakłażanem:
-bakłażan
-100 g jogurtu
-cebula czerwona
-sól, pieprz, cukier
-oliwa z oliwek
Bakłażana spiecz na ogniu, obierz skórę i pokrój w kostkę .Dodaj pokrojoną cebulę,przyprawy,oliwę i jogurt i wymieszaj .
Kurczak sojowo-miodowy:
-udka kurczaka
-sos sojowy do marynaty
-czosnek
-miód
-cytryna
Udka kurczaka wyluzuj z kości ,pokrój na małe kawałki, zamarynuj w sosie sojowym z czosnkiem i pieprzem. Usmaż, dodaj sos sojowy, miód i cytrynę. Zredukuj, aż sos będzie gęsty.
Kurczak tikka masala:
-udka kurczaka
-garam masala 2 łyżeczki
-pieprz cayenne 1 łyżeczka
-łyżeczka kurkumy
-1 łyżeczka curry
-2 pomidory
-1 cebula czerwona
-50 ml jogurtu naturalnego
-sól, pieprz
-kolendra świeża
Udka z kurczaka zamarynuj w soli i pieprzu i usmaż na patelni. W garnku smaż pozostałe przyprawy, dodaj cebulę, wsyp pokrojone pomidory, dodaj wody i redukuj. Na koniec dodaj kawałki kurczaka i jogurt.
Smacznego ;)