Lorek Zediu Smaki Świata

_JW_9202Lorek 6A.jpg
_JW_9202Lorek 6A.jpg

Ceviche z okonia morskiego:

-mięso z dwóch filetów okonia morskiego

-sok z dwóch cytryn

-sok z 1 pomarańczy

-sól, pieprz

-kolendra

-cebula czerwona

Rybę pokrój w plastry. Cebulę pokrój w słupki, dodaj soki, przyprawy ,kolendrę wymieszaj i marynuj rybę przez około 5 min.

Guacamole:

-awokado

-cebula czerwona

-kolendra

-sok z limonki

-sól, pieprz

-Kumin

Cebulę i kolendrę pokrój, Awokado rozdrobnij widelcem, dodaj sok z limonki i pozostałe składniki, Wymieszaj.

Krewetki w tempurze:

-5 krewetek

-sól pieprz, czosnek

-maka pszenna

-woda

-1 jajko

Krewetki wyczyść ,przypraw solą,pieprzem i czosnkiem i marynuj przez około 30 minut. Wymieszaj pozostałe składniki na ciasto, zamaczaj krewetki i smaż w głębokim oleju.

Hummus:

-ciecierzyca

-tahini

-kolendra

-kumin

-sok z cytryny

-sól, pieprz cayenne

-oliwa z oliwek

-pieczona czerwona papryka

Wszystko razem zmiksuj na jednolitą masę.

Sałata z bakłażanem:

-bakłażan

-100 g jogurtu

-cebula czerwona

-sól, pieprz, cukier

-oliwa z oliwek

Bakłażana spiecz na ogniu, obierz skórę i pokrój w kostkę .Dodaj pokrojoną cebulę,przyprawy,oliwę i jogurt i wymieszaj .

Kurczak sojowo-miodowy:

-udka kurczaka

-sos sojowy do marynaty

-czosnek

-miód

-cytryna

Udka kurczaka wyluzuj z kości ,pokrój na małe kawałki, zamarynuj w sosie sojowym z czosnkiem i pieprzem. Usmaż, dodaj sos sojowy, miód i cytrynę. Zredukuj, aż sos będzie gęsty.

Kurczak tikka masala:

-udka kurczaka

-garam masala 2 łyżeczki

-pieprz cayenne 1 łyżeczka

-łyżeczka kurkumy

-1 łyżeczka curry

-2 pomidory

-1 cebula czerwona

-50 ml jogurtu naturalnego

-sól, pieprz

-kolendra świeża

Udka z kurczaka zamarynuj w soli i pieprzu i usmaż na patelni. W garnku smaż pozostałe przyprawy, dodaj cebulę, wsyp pokrojone pomidory, dodaj wody i redukuj. Na koniec dodaj kawałki kurczaka i jogurt.

Smacznego ;)

podziel się:

Pozostałe wiadomości