Vege gołąbki:
-Liście kapusty gotowane w wodzie z cukrem i solą
-100gr ugotowanej kaszy kus-kus
-50gr grzybów
-50gr ricotty
-śmietana 18%-100ml
-1 szalotka
-natka pietruszki,świeża bazylia
- biało wino
-1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
-1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
-sól, pieprz,cukier
Najpierw robimy sos z natki pietruszki,bazylii , 100ml śmietany 18% i łyżki cukru. Siekamy bazylię ,pietruszkę zalewamy śmietaną i dodajemy cukier do smaku i gotujemy do uzyskania gęstego sosu.
Na patelni smażymy szalotkę,dodajemy grzyby, wino i gotujemy do zredukowania o 1/2.Pózniej dodajemy pietruszkę, gałkę muszkatołową, pieprz cytrynowy i sól. Mieszamy z kus kusem, ricottą i grzybami. Faszerujemy liście kapusty ,zwijamy wykładamy na talerz i polewamy sosem. Gotowe.
Steak:
-250gr polędwicy wołowej
-melisa
-czosnek
-sól i pieprz
-1 ziemniak
-olej do smażenia
-3 szparagi białe
- masło
-1 marchew, 1 kawałek selera naciowego
-2 szalotki
-200gr malin
- 100ml wina czerwonego,50ml brandy
Polędwicę marynujemy w oliwie, czosnku, pieprzu i melisie. Smażymy na patelni około 4 minuty z każdej strony, potem bastujemy masłem. Stek musi odpoczywać około 8-10 minuty.
Ziemniaka kroimy na cienkie plasterki, i smażymy w gorącym oleju do uzyskania złotego koloru. Solimy i pieprzymy.
Szparagi gotujemy w wodzie 1-2 minuty, smażymy na maśle z solą i pieprzem.
Sos:
Smażymy wszystkie warzywa, flambirujemy z brandy, podlewamy winem i redukujemy o 1/2. Na koniec dodajemy maliny chwilę gotujemy cedzimy .Na sam koniec dodajemy zimne masło żeby zagęścić! Smacznego
Tiramisu malinowe;
-250gr mascarpone
-3 żółtka
-3 białka
-50ml syrop klonowy
-20gr cukier waniliowy
-Kawę, amaretto, biszkopty
-200 gr maliny+50gr cukier+1 łóżka octu.
-Łyżka kakao
-Czekolada gorzka
Mascarpone ucieramy z żółtkami, syropem klonowym i cukrem waniliowym.
Ubijamy białka na sztywno i mieszamy z masą mascarpone.
Moczymy biszkopty w mixie wody, kawy i amaretto.
Maliny gotujemy z cukrem i octem około 2-3 minuty - potrzebujemy gesty syrop!
Do szklanki wkładamy namoczony biszkopt, krem, czekolada, kakao i syrop malinowy, i budujemy 3 warstwy.
Smacznego!
Przystawka;
Makrela Azjii:
-1 makrela
-1 liście nori
-50 gr białej czekolady
-50gr śmietany 18%
-Łyżka pasty wasabi
-Sok z jednej limonki
-Liście nasturcji
-Rzodkiewki
-ocet, cukier, sól, liście laurowy
- all spice
Makrelę filetujemy, wkładamy do solanki (1litr wody + 80gr soli) na około 15-20 minut. Zawijamy w liście nori doprawiamy sola ,pieprzem ,nastepnie zawijamy w folię spożywczą i gotujemy w temperaturze 52 stopni przez 20 min.
Rzodkiewkę krojoną, marynujemy w wywarze z ciepłej wody,octu,cukru,soli i przyprawy all spicy przez około 30 minut.
Sos;
Do garnka dajemy czekoladę śmietanę, wasabi i sok z cytryny. Na małym ogniu , mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Dajemy sos na talerz, makrela na górę, rzodkiewkę obok i dekorujemy liśćmi nasturcji .
Smacznego
Bałkańska baranina po nowemu:
Comber jagnięcy bez kości, przyprawiony solą i pieprzem.
-50ml musztarda
Farsz;
Blendujemy składniki;
-50gr orzechy pinii
-50gr orzechy candlenut
-2 pęczek mięty
-5gr rozmaryn
-2 ząbki czosnku
-zest i sok z jednej cytryny
-Sól, pieprz, chilli
-50ml oliwa z oliwek
Faszerujemy mięso jagnięciny , rolujemy, smażymy około 1 minuty z każdej strony do koloru brązowego, smarujemy musztardą i pieczemy w piekarniku na 190 stopni około 8 minuty. Musi być różowe w środku.
Popcorn z kaszy gryczanej:
-50gr kaszy gryczanej białe
-olej do smażenia
-przyprawa 5 smaków.
Gotujemy kaszę 14 minut,odcedzamy ,wysuszamy i smażymy na głębokim oleju około minuty. Przyprawiamy.
Mus:
-50gr moreli
-100gr kurek
-2 szalotki
-łyżka cukru,sól,pieprz.
Smażymy wszystkie składniki około 1-2 minuty i bledujemy. Koniec.
Sos:
-1 marchew
-1 seler
-2 szalotki
-500gr łopatki jagnięcej
-200ml czerwonego wina
-sól, pieprz, liście laurowe
-50ml whisky
- masło.
Smażymy mięso, musi być brązowa, dodajemy pokrojone warzywa i smażymy dalej 3-4 minuty, flambirujemy z whisky, podlewamy winem, redukujemy o 1/2, dodajemy 200ml wody i gotujemy wolno około 20-30 minut. Następnie cedzimy .Na koniec wrzucamy kawałek masła, mieszamy i koniec!
Układamy wszystkie składniki na talerzu.
Smacznego!