Eklery:
Ciasto: -150 gr mąki pszennej -125 ml wody -125 ml mleka -100 gr masła -4 jajka + 2 żółtka -łyżka cukru -trochę soli
Gotujemy mleko, wodę i masło. Dodajemy mąkę, mieszamy, podkręcamy palnik i mieszamy intensywnie przez 1-2 minuty. Cały mix dodajemy do czystej miski i mieszamy powoli, dodajemy pojedynczo jajka i żółtka
Robimy formy w kształcie eklerów i do pieca, 190 stopni, około 35 minut.
Ganache:
-100 gr czekolady mlecznej. -100 ml śmietany 36%. Gotujemy śmietanę, wlewamy na czekoladę, mieszamy wszystko, aż zrobi się krem, wstawiamy do lodówki
Coulis z malinami:
-200 gr malin -20 gr cukru -20 gr wody
Robimy syrop z cukrem i wodą, gotujemy. Blendujemy syrop razem z malinami i coulis gotowe.
Kroimy eklery, dajemy ganche do środka, cukier poder na górę, coulis i świeże maliny.
Przepiórka z zielonym groszkiem .
Przepiórki:
-2 sztuki przepiórki -tymianek, sól, pieprz,
-kostka masła,
-ząbek czosnku
-olej
Przepiórki posolimy, smażymy na oleju 30 sec z każdej strony (potrzebny jest kolor), potem dodajmy do rękawy do piekarnika, razem z tymianek, czosnek, pieprz i pieczemy w 190 stopniach przez około 8-9 minut.
Bulion:
-1 marchew
-1 cebula
-1 pietruszka
-5 liści laurowych, 3 ziela angielskie,
-1 kawałek selera naciowego
-5 pieczarek
-tymianek
-1 por (biały kawałek)
- sól i pieprz.
Wszystkie składniki dodajmy do garnka razem z około 500 ml wody, i gotujemy przez przynajmniej 30 minut.
Gulasz z zielonego groszku: -300 gr zielonego groszku -2 łyżki koncentratu pomidorowego -1 duża cebula -1 marchew -tymianek, koper -4 liście laurowe -1 łyżka ziół prowansalskich -kostka masła, oliwa -50 ml śmietana 18% -1 bakłażan
Smażymy cebulę i marchewkę posiekaną na oliwie z masłem około 5 minut. Dodajmy koncentrat pomidorowy i smażymy jeszcze 2-3 minuty. Dodajmy tymianek, liście laurowe i bulion który przygotowaliśmy wcześniej. Gotujemy 5 minut, i dodajemy zielony groszek.
Redukujemy, doprawiamy sól/pieprz. Kiedy już gotowe, dodajemy śmietanę, mieszamy – gotowe.
Bakłażan kroimy rondele, i smażymy na głęboki oleju – sól i pieprz.
Wszystko wykładamy na talerz.
Smacznego.