Farsz:
- perliczka (z głową i koroną) - 200 g mięsa mielonego (wieprzowego lub wołowego) - podroby z perliczki (bez żołądka) - 3 morele - mała cukinia - bułka tarta - natka pietruszki - szalotka Cukinię, szalotkę i pietruszkę posiekaj a następnie podsmaż na patelni. Grilluj morelę, pokrój drobno i dodaj do farszu. Dodaj soli i pieprzu. Posiekaj podroby, dodaj mięso mielone i wymieszaj z resztą. Perliczkę usmaż na patelni z każdej strony, aż się lekko zarumieni. Masło wymieszaj z rozmarynem, pietruszką i skórką z cytryny i wysmaruj perliczkę. Perliczkę nafaszeruj przygotowanym farszem i wstaw do nagrzanego do 190 st C piekarnika i piecz prze 45 minut bez termoobiegu. Dodatki: -Ziemniaki
-baby cukinia
-baby por
-topinambur
-śliwki
-kapusta
-granat
-pomidorki koktajlowe
-groszek cukrowy
-olej,oliwa
Kroimy ziemniaki, blanszujemy je 10-15 minut w gorącej wodzie, potem je suszymy, dodajemy sól, pieprz, rozmaryn i razem z perliczką wkładamy do piekarnika.
Blanszujemy pora ok minutę, dajemy go do folii aluminiowej razem z pomidorkami, przyprawiamy solą i pieprzem i do piekarnika na ok. 25 minut.
Pozostałe składniki smarujemy oliwą i grillujemy na patelni, robimy chipsy z ziemniaka i topinamburu, smażymy na głębokim oleju.
Sos:
-szalotka
-brandy
-białe wino
-cydr
-jeżyny
-masło
W patelni, na której smażyliśmy perliczkę, wrzucamy trochę szalotki, pora, pozostałe resztki perliczki i wszystko smażymy ok 5 minut. Flambirujemy w brandy i podlewamy białym winem i cydrem, redukujemy. Prawie na sam koniec, dodajemy 5-6 jeżyn, gotujemy dalej, aż jeżyny puszczą sok. Przesiewamy przez sito, dodajemy ok 20 g masła, mieszamy. Sos gotowy.