LOREK: Tatar z labraksem, Zupa rakowa, Comber z jagnięciny z fenkułem, mus z malinami

_5JW4461Lorek 11B.jpg
_5JW4461Lorek 11B.jpg

Tatar z labraksem(okoniem morskim):

-1 filet z labraksa(okoń morski)

-50gr fasolka szparagowa

-20gr orzechy pinii

-20ml sok z pomarańczy

-1 łyżka sosu sojowego

-Sól, pieprz

Fasolkę gotujmy w wodzie, filet kroimy na małe kawałki(kostkę) mieszamy z pozostałymi składnikami.

Gotowe.

Zupa rakowa:

-8 raków

-3 krewetki

-100ml białego wina

-1 seler naciowy

-4 pomidorki

-100ml wody

-2 plasterki cukinie

-50ml ocet białego wina

W jednym garnku smażymy na maśle 7 raków, 2 krewetki, seler naciowy i pomidory. Po 5-6 minutach wylewamy wino, gotujemy 5 minut, wlewamy wodę i gotujemy powoli do uzyskania intensywnego wywaru.

1 krewetkę smażymy na oleju, 1 raka gotujemy w wodzie.

Cukinię marynujemy w wodzie i occie. Wszystko przekładamy na talerz.

Comber z jagnięciny z fenkułem.

-1 comber jagnięcy

-1 plaster fenkułu

-50gr musztarda

-50gr bułki tartej

-50gr mięty

-Sol, pieprz

-Migdały i kolendra

-olej

Comber smażymy na oleju, około 30 sec na każdej strony. Smarujemy z musztarda, panierujemy w wymieszanej bułce tartej z mięta i pieczmy w piekarniku nagrzanym na 190 stopni około 9 minut.

Fenkuł blanszujemy, grillujemy na patelni z odrobiną cukru.

Wykładamy na talerz i posypujemy migdałami i kolendrą.

Pre-deser:

-100gr truskawek

-50gr borówek

-mięta

-50ml śmietany 36%

-50ml octu z białego wina

-100gr cukru

Truskawki kroimy na kawałki, cukier gotujemy razem z octem. Truskawki marynujemy w przygotowanej marynacie około 30 minut. Następnie mieszamy wszystkie składniki i podajemy,

Deser – mus z malinami:

-400gr malin

-200gr mascarpone

-3 łyżki miodu

-Sok z 1 cytryny

-400ml ciekłego azotu

-czekolada

-śmietana 36%

Miksujemy wszystkie składniki powoli wlewamy ciekły azot i powstają lody. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej, ubijamy śmietanę i łączymy z czekoladą. Z lodów robimy kulki i podajemy je z musem czekoladowym.

Petit fours:

-1 brzoskwinia

-50 gr cukier

-50m czekolada mleczna

-50gr płatki migdałowe

Brzoskwinię karmelizujemy na patelni a później pieczemy w piekarniku na 190 stopni około 15-20 minut. Podlewamy z roztopioną czekoladą i posypujemy płatkami migdałowymi.

podziel się:

Pozostałe wiadomości