LOREK:
Ravioli z homarem i foie gras:
Ravioli
-100gr mąki -3 żółtka -1 łyżka oliwy -200gr grzybów porcini -pietruszka -sól, pieprz, pieprz czerwony -skórka cytryny -50ml śmietany.
Wyrabiamy ciasto z mąki, żółtek i oliwy, odkładamy do lodówki na 30 minut, następnie rozwałkowujemy i wykrawamy .
Grzyby smażymy na patelni, dodajemy pietruszki, śmietany, przyprawiamy i kleimy ravioli. Gotujemy w gorącej osolonej wodzie.
Homar i foie gras:
-homar
-foie gras 200g
Homara gotujemy w gorącej wodzie, około 6 minut. Później obieramy i smażymy 30 sekund z każdej strony.
Foie gras smażymy na suchej gorącej patelni, około 30 sekund z każdej strony.
Sos:
-3 skrzydła kurczaka -100ml wina -300ml bulionu drobiowego -seler naciowy
-por
-marchew
-liście laurowe
-pietruszka
-olej
Smażymy kurczaka na oleju aż zbrązowieje dodajemy warzywa wlewamy wino i redukujemy o ½, dolewamy bulionu i redukujemy cały płyn o ½.
Marynowane winogrona:
-100ml octu -200ml cukru -winogrona
Gotujemy cukier i ocet, chłodzimy i marynujemy winogrona.
Wszystko wykładamy na talerz i dekorujemy winogronami.