Lorek: Pierś kurczaka panierowana z polentą

_5JW8046Lorek 8A.jpg
_5JW8046Lorek 8A.jpg

Kurczak:

-100 gr kurczaka

-1 łyżka musztardy

-koperek

-panko lub bułka tarta

-1 jajko

-1 szklanka makii pszennej

-sól, pieprz i pieprz cayenne.

-olej rzepakowy

Jajko mieszamy z musztardą, koperkiem i pozostałymi przyprawami. Panierujemy kurczaka i smażymy na głębokim oleju rzepakowym.

Ziemia jadalna:

-100 gr maltodekstryny

-kawałki kurczaka, prosciutto, sól i pieprz

-50 gr masła

-50 ml olej.

Smażymy wszystkie składniki na patelni (oprócz malto) i wciągamy jak najbardziej smak mięsa w oleju. Potem mieszamy ten olej z malto i powstaje ziemia.

Kawior z ogórka i koperku:

-2 ogórki zielone (potrzebujemy 200ml soku)

-pęczek koperku

-50ml wody

-50ml oleju

-3gr agar-agar

Blendujemy wszystkie składniki razem (oprócz agar agar), wyciskamy przez sitko, i gotujemy 300ml soku razem z agar-agar przez około 1-2 minuty.

Czekamy 5-10 minut i dodajemy kropelki do zimnego oleju, i tak się robi kawior.

Polenta:

-200gr kaszy kukurydzianej

-500ml wody

-sól, pieprz, pieprz cayenne, 2 liście laurowe, maghiran, cząber.

-50gr sera gruyere.

-2gr Xantany

Gotujemy wszystkie składniki razem (oprócz sera i Xantanu), około 15-20 na małym palniku, odcedzamy płyn, i blendujemy razem z serem i Xantaną.

Galaretka z pomidorów:

-500gr pomidorów

-oregano

-sól, pieprz, cukier

-50ml olej

-5 gr Gellan

-Szczypiorek i koperek

Wszystkie składniki (oprócz Gellanu, szczypiorku i koperku), blendujemy a pózniej gotujemy razem z Gellanem, wylewamy do foremki i wkładamy do lodówki.

Kroimy okrągłe kawałki, do środka dodajemy mix szczypiorku i kopru z oliwą.

Chipsy z prosciutto:

2 kawałki szynki prosciutto, do piekarnika na 190 stopni, około 15-20 minut.

Na talerz wysypujemy ziemię,układamy kurczaka w panierce,polentę ,galaretkę z pomidorów,posypujemy kawiorem z ogórka i dodajemy chipsa z szynki.

podziel się:

Pozostałe wiadomości