LOREK: Jeleń w towarzystwie grzybów i warzyw

_5JW7794Lorek 7A.jpg
_5JW7794Lorek 7A.jpg

Polędwica z jelenia – sposób smażenia:

-Polędwica z jelenia

-kawałek 200gr;

-50 ml brandy.

Smażymy mięso na patelni po każdej stronie 2-3 minuty, flambirujemy z brandy, potem do piekarnika rozgrzanego 200 stopni na około 10-15 minut.

Sos śmietanowo – grzybowy.

-100 gr Grzybów shitake

-50gr grzybów Pioppino

-50ml cydru

-1 szalotka, 1 ząbek czosnku

-natka pietruszki

-50 ml śmietany 18 %

-,50gr masła

-2 łyżki sosu sojowego jasnego

-sól, pieprz

Smażymy grzyby na maśle, dodajemy szalotkę i czosnek, smażymy około 1 minutę, dajemy cydr, redukujemy, na koniec dodajemy śmietanę, sos sojowy i natkę pietruszki i doprawiamy solę i pieprzem

Oddzielnie smażymy kilka grzybów na maśle z dodatkiem soi i pieprzu

Podpalona papryka czerwona.

-1 papryka czerwona

-50ml octu z białego wina

-sól

Podpalamy paprykę, kiedy ma czarną skórę wrzucamy do miski, po 5 minutach obieramy skórę, kroimy na długie kawałki i marynujemy w occie i soli

Polenta z mąki z ciecierzycy:

-1 szklanka mąki z ciecierzycy;

-3 szklanki wody;

-tymianek;

-50gr sera Bursztyn.

Gotujemy wodę razem z solą, dodajemy mąkę, mieszamy przez 10-15 minut, blendujemy, dodajemy tymianek i ser i chłodzimy w lodówce. Po 15 minutach, kroimy na długie kawałki i smażymy albo grillujemy.

Wszystko wykładamy na talerz i dekorujemy .

Smacznego!

podziel się:

Pozostałe wiadomości