Polędwica z jelenia – sposób smażenia:
-Polędwica z jelenia
-kawałek 200gr;
-50 ml brandy.
Smażymy mięso na patelni po każdej stronie 2-3 minuty, flambirujemy z brandy, potem do piekarnika rozgrzanego 200 stopni na około 10-15 minut.
Sos śmietanowo – grzybowy.
-100 gr Grzybów shitake
-50gr grzybów Pioppino
-50ml cydru
-1 szalotka, 1 ząbek czosnku
-natka pietruszki
-50 ml śmietany 18 %
-,50gr masła
-2 łyżki sosu sojowego jasnego
-sól, pieprz
Smażymy grzyby na maśle, dodajemy szalotkę i czosnek, smażymy około 1 minutę, dajemy cydr, redukujemy, na koniec dodajemy śmietanę, sos sojowy i natkę pietruszki i doprawiamy solę i pieprzem
Oddzielnie smażymy kilka grzybów na maśle z dodatkiem soi i pieprzu
Podpalona papryka czerwona.
-1 papryka czerwona
-50ml octu z białego wina
-sól
Podpalamy paprykę, kiedy ma czarną skórę wrzucamy do miski, po 5 minutach obieramy skórę, kroimy na długie kawałki i marynujemy w occie i soli
Polenta z mąki z ciecierzycy:
-1 szklanka mąki z ciecierzycy;
-3 szklanki wody;
-tymianek;
-50gr sera Bursztyn.
Gotujemy wodę razem z solą, dodajemy mąkę, mieszamy przez 10-15 minut, blendujemy, dodajemy tymianek i ser i chłodzimy w lodówce. Po 15 minutach, kroimy na długie kawałki i smażymy albo grillujemy.
Wszystko wykładamy na talerz i dekorujemy .
Smacznego!