Lorek: Dorsz asam

1j2a9146nataliamrozed_42655050320_o.jpg
1j2a9146nataliamrozed_42655050320_o.jpg

-3 kawałki fileta z dorsza- 150 g każdy

-200 g ryżu jaśminowego

-100 g orzeszków pinii

-50 g szparagów

-3 żółtka

-20 ml sosu sojowego

-sól

-szczypiorek

-olej

Ryż płuczemy w wodzie, wrzucamy do garnka (proporcja 1:1), gotujemy 15 minut na średnim ogniu, odcedzamy. Wrzucamy ryż do woka z odrobiną oleju, smażymy 3 minuty, dodajemy szparagi, smażymy minutę, dodajemy żółtka i wszystko mieszamy. Następnie dorzucamy orzechy pinii i posiekany szczypiorek dolewamy sosu sojowego; smażymy jeszcze 30 sekund i gotowe.

Sos asam:

-5 ząbków czosnku

-3 szalotki

-pół cm kurkumy świeżej

-pół cm imbiru

-pół cm trawy cytrynowej

-pół cm kwiatu imbiru

-2 duże papryczki chili,1 mała papryczka chili

-50 g pasty tamaryndowej

-sól, 1 łyżka cukru

-olej

Cebulę i czosnek siekamy drobno, wrzucamy do moździerza i miażdżymy aż powstanie pasta, odkładamy. Tak samo robimy z pozostałymi twardymi składnikami. Do woka dajemy olej, wrzucamy zmiażdżoną cebulę i czosnek, smażymy minutę. Pozostałą pastę z reszty składników dorzucamy do woka i smażymy 2 minuty. Potem dodajemy pastę tamaryndową, sól, pieprz, gotujemy wszystko powoli 15-20 minut. Następnie dolewamy szklankę wody i gotujemy jeszcze ok 5 minut.

Rybę gotujemy na parze. Do garnka z wodą dodajemy trawę cytrynową, czosnek, kwiat imbiru.

Na talerz układamy najpierw ryż, polewamy go sosem, a na górę kładziemy dorsza, gotowe J

podziel się:

Pozostałe wiadomości