-3 kawałki fileta z dorsza- 150 g każdy
-200 g ryżu jaśminowego
-100 g orzeszków pinii
-50 g szparagów
-3 żółtka
-20 ml sosu sojowego
-sól
-szczypiorek
-olej
Ryż płuczemy w wodzie, wrzucamy do garnka (proporcja 1:1), gotujemy 15 minut na średnim ogniu, odcedzamy. Wrzucamy ryż do woka z odrobiną oleju, smażymy 3 minuty, dodajemy szparagi, smażymy minutę, dodajemy żółtka i wszystko mieszamy. Następnie dorzucamy orzechy pinii i posiekany szczypiorek dolewamy sosu sojowego; smażymy jeszcze 30 sekund i gotowe.
Sos asam:
-5 ząbków czosnku
-3 szalotki
-pół cm kurkumy świeżej
-pół cm imbiru
-pół cm trawy cytrynowej
-pół cm kwiatu imbiru
-2 duże papryczki chili,1 mała papryczka chili
-50 g pasty tamaryndowej
-sól, 1 łyżka cukru
-olej
Cebulę i czosnek siekamy drobno, wrzucamy do moździerza i miażdżymy aż powstanie pasta, odkładamy. Tak samo robimy z pozostałymi twardymi składnikami. Do woka dajemy olej, wrzucamy zmiażdżoną cebulę i czosnek, smażymy minutę. Pozostałą pastę z reszty składników dorzucamy do woka i smażymy 2 minuty. Potem dodajemy pastę tamaryndową, sól, pieprz, gotujemy wszystko powoli 15-20 minut. Następnie dolewamy szklankę wody i gotujemy jeszcze ok 5 minut.
Rybę gotujemy na parze. Do garnka z wodą dodajemy trawę cytrynową, czosnek, kwiat imbiru.
Na talerz układamy najpierw ryż, polewamy go sosem, a na górę kładziemy dorsza, gotowe J