Leszek Wodnicki: Suflet serowy z sera gruyere

Leszek Wodnicki_ (2).jpg
Leszek Wodnicki_ (2).jpg

Suflet serowy z sera gruyere

Składniki 15 g masła 1 łyżka mąki 1/2 szklanka mleka (125ml) 75 g startego sera gruyere 2 jajka pieprz Cayenne olej

Piekarnik rozgrzać do temp. 180 C. W rondlu stopić masło. Dodać mąkę i smażyć ciągle mieszając, aż powstanie gęsta masa. Stopniowo dodawać mleko, aż zacznie się gotować i zgęstnieje. Przelać do salaterki, dodać roztrzepane żółtka, pieprz i starty ser, wymieszać. W średniej misce ubić białka na sztywno, a następnie stopniowo dodawać je do masy serowej. Foremki wysmarować olejem i wlać masę serową do 2/3 wysokości. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 15 minut, aż suflety urosną i będą złote. Podawać natychmiast.

podziel się:

Pozostałe wiadomości