Rolada z piersi kurczaka faszerowana krewetkami i szpinakiem, makaron z sosem z kolendry i chili
Składniki na 2 porcje:
2 filety z piersi z kurczaka 6 krewetek 16/20 1 pęczek szpinaku 250 g papardelle 80 g masła słodka papryka mielona do smakuSos:
100 ml oliwy z oliwek 50 g masła 1 mała papryczka chili 3 gałązki świeżej kolendry 1 ząbek czosnku
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do temp. 200 stopni.
Pierś z kurczaka rozbić na płat. Przyprawić solą i pieprzem. Krewetki obrać, oczyścić. Na patelnię wlać oliwę, dodać łyżeczkę masła, podsmażyć krewetki, przyprawić solą i papryką.
Liście szpinaku wrzucić na gorącą, suchą patelnię, odparować wodę i pozostawić do ostygnięcia.
Na piersi z kurczaka nałożyć warstwę szpinaku oraz krewetki. Ciasno zrolować. Posmarować masłem, oliwą i zawinąć w folię aluminiową. Włożyć do rozgrzanego piekarnika na 20-25 min.
Pod koniec pieczenia ugotować makaron w osolonym wrzątku.
Oliwę z oliwek, masło, kolendrę, posiekany ząbek czosnku i chili podgrzać na patelni, wymieszać, chwilę przesmażyć. Ugotowany makaron dodać do sosu i podgrzać.
Prezentacja:
Gotową roladę pokroić w grube plastry i położyć na makaron.