Rolada z piersi kurczaka i mascarpone z suszonymi pomidorami, sałatka ze szpinakiem, szparagami, groszkiem i sezamem
Składniki na 2 porcje:
podwójny filet z piersi kurczaka
4 plastry szynki prosciutto (lub innej długo dojrzewającej)
125 g serka mascarpone
1 łyżka suszonych pomidorów w oliwie
oliwa do smażenia
1 łyżka mała
pęczek szczypiorku
sól i pieprz
szczypta suszonej słodkiej papryki gałązka świeżego rozmarynu kiść pomidorów koktajlowych
200 g szpinaku baby
pęczek zielonych szparagów
100 g groszku cukrowego
100 ml oliwy extra vergine 1 łyżka sezamu
1 łyżka posiekanej kolendry
1 łyżka octu balsamicznego
"Będę dinałzorem!"
Przygotowanie:
Filet z kurczaka zmielić. Dodać ser mascarpone i drobno posiekane suszone pomidory. Dokładnie wymieszać i doprawić sola i pieprzem oraz szczyptą słodkiej papryki. Z powstałej masy uformować podłużne kotleciki i zawinąć je w plastry szynki prosciutto, formując podłużne roladki. Przewiązać w dwóch miejscach szczypiorkiem.
1 łyżkę masła i 2 łyżki oliwy z oliwek rozgrzać na patelni. Dodać drobno posiekany rozmaryn. Podsmażyć na tym roladę ze wszystkich stron, ok.4-5 min. Następnie umieścić w naczyniu żaroodpornym i polać pozostałą na patelni oliwą z masłem i rozmarynem. Wstawić do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika na 20 minut.
Na oliwie z oliwek podsmażyć pomidorki koktajlowe.
Szparagi, groszek cukrowy i szpinak baby zblanszować. Całość polać sosem winegret przygotowanym z oliwy extra vergine, octu balsamicznego, posiekanej kolendry, soli i pieprzu i posypać sezamem.
Prezentacja:
Na środku talerza ułożyć pokrojoną roladę. Z jednej strony położyć zblanszowane warzywa z sezamem, a z drugiej strony podsmażone pomidory koktajlowe.