Leszek Wodnicki: Rolada z mielonej piersi kurczaka nadziewana serkiem mascarpone i suszonymi pomidorami

Rolada z mielonej piersi kurczaka nadziewana serkiem mascarpone i suszonymi pomidorami,
Rolada z mielonej piersi kurczaka nadziewana serkiem mascarpone i suszonymi pomidorami,

Rolada z piersi kurczaka i mascarpone z suszonymi pomidorami, sałatka ze szpinakiem, szparagami, groszkiem i sezamem

Składniki na 2 porcje:

podwójny filet z piersi kurczaka

4 plastry szynki prosciutto (lub innej długo dojrzewającej)

125 g serka mascarpone

1 łyżka suszonych pomidorów w oliwie

oliwa do smażenia

1 łyżka mała

pęczek szczypiorku

sól i pieprz

szczypta suszonej słodkiej papryki gałązka świeżego rozmarynu kiść pomidorów koktajlowych

200 g szpinaku baby

pęczek zielonych szparagów

100 g groszku cukrowego

100 ml oliwy extra vergine 1 łyżka sezamu

1 łyżka posiekanej kolendry

1 łyżka octu balsamicznego

"Będę dinałzorem!"

Przygotowanie:

Filet z kurczaka zmielić. Dodać ser mascarpone i drobno posiekane suszone pomidory. Dokładnie wymieszać i doprawić sola i pieprzem oraz szczyptą słodkiej papryki. Z powstałej masy uformować podłużne kotleciki i zawinąć je w plastry szynki prosciutto, formując podłużne roladki. Przewiązać w dwóch miejscach szczypiorkiem.

1 łyżkę masła i 2 łyżki oliwy z oliwek rozgrzać na patelni. Dodać drobno posiekany rozmaryn. Podsmażyć na tym roladę ze wszystkich stron, ok.4-5 min. Następnie umieścić w naczyniu żaroodpornym i polać pozostałą na patelni oliwą z masłem i rozmarynem. Wstawić do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika na 20 minut.

Na oliwie z oliwek podsmażyć pomidorki koktajlowe.

Szparagi, groszek cukrowy i szpinak baby zblanszować. Całość polać sosem winegret przygotowanym z oliwy extra vergine, octu balsamicznego, posiekanej kolendry, soli i pieprzu i posypać sezamem.

Prezentacja:

Na środku talerza ułożyć pokrojoną roladę. Z jednej strony położyć zblanszowane warzywa z sezamem, a z drugiej strony podsmażone pomidory koktajlowe.

podziel się:

Pozostałe wiadomości