Przegrzebki i krewetki na szparagach z sosem winnym
Składniki:
6 przegrzebków 6 krewetek 16/20 warzywa: seler, por, marchew, cebula, natka pietruszki, pomidory, koper 50 ml śmietany 30 g masła 100 ml oleju z pestek winogron sól pieprz cytrynowy papryka słodka 50 ml białego wytrawnego wina 1 pęczek zielonych szparagów
Przygotowanie:
Warzywa obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić na rozgrzany olej. Do podsmażonych warzyw dodać głowy i pancerze krewetek, zalać wodą i przygotować wywar warzywny pod sos. Dolać wino i gotować na małym ogniu. Następnie przecedzić i dodać śmietaną, zredukować, pod koniec zagęścić zimnym masłem.
Osobno usmażyć przegrzebki i krewetki doprawione solą, pieprzem i papryką. Szparagi ugotować w osolonym wrzątku przez 3 minuty. Do przegrzebków i krewetek wlać sos.
Prezentacja:
Na podgrzane w piekarniku muszle wyłożyć przegrzebki, a na szparagi – krewetki. Polać obficie sosem. Posypać koprem i udekorować cytryną.