Marynowane kotleciki z górki cielęcej, warzywa z rozmarynem, pieczony ziemniak
Składniki na 2 porcje:
400 g górki cielęcej z kostką 4 gałązki świeżego rozmarynu
4 ząbki czosnku
100-150 ml oliwy z oliwek do marynaty 100 ml oliwy z oliwek do smażenia
sól pieprz 2 duże ziemniaki
1 bakłażan
1 fenkuł
1 cukinia
Listki rozmarynu drobno posiekać razem z obranymi ząbkami czosnku. Włożyć do miski, zalać oliwą i wymieszać.
Górkę cielęcą przyprawić solą i pieprzem, włożyć do miski i równomiernie posmarować marynatą. Przykryć folią aluminiową i marynować ok.30 minut przewracając od czasu do czasu.
Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni. Ziemniaki obrać i naciąć w poprzek. Przyprawić solą i pieprzem. Obsmażyć na oliwie ze wszystkich stron i włożyć do piekarnika na około 30 minut.
Bakłażana pokroić w plastry i posypać solą. Odstawić na około 30 minut. W tym czasie cukinię i fenkuł pokroić. Bakłażana spłukać pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. Warzywa smażyć na oliwie z oliwek do miękkości. Przyprawić solą i pieprzem i rozmarynem.
Górkę osączyć na papierowym ręczniku i smażyć na patelni ze wszystkich stron przez około 4 minuty. Przed podaniem mięso włożyć na 8-10 minut do nagrzanego piekarnika.
Prezentacja:
Na talerz nałożyć warzywa, pieczonego ziemniaka oraz wykrojone z górki kotlety z kostką. Dekorować świeżymi ziołami.