Leszek Wodnicki: Marynowane kotleciki z górki cielęcej, warzywa z rozmarynem, pieczony ziemniak

LESZEK WODNICKI_ (1).jpg
LESZEK WODNICKI_ (1).jpg

Marynowane kotleciki z górki cielęcej, warzywa z rozmarynem, pieczony ziemniak

Składniki na 2 porcje:

400 g górki cielęcej z kostką 4 gałązki świeżego rozmarynu

4 ząbki czosnku

100-150 ml oliwy z oliwek do marynaty 100 ml oliwy z oliwek do smażenia

sól pieprz 2 duże ziemniaki

1 bakłażan

1 fenkuł

1 cukinia

Listki rozmarynu drobno posiekać razem z obranymi ząbkami czosnku. Włożyć do miski, zalać oliwą i wymieszać.

Górkę cielęcą przyprawić solą i pieprzem, włożyć do miski i równomiernie posmarować marynatą. Przykryć folią aluminiową i marynować ok.30 minut przewracając od czasu do czasu.

Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni. Ziemniaki obrać i naciąć w poprzek. Przyprawić solą i pieprzem. Obsmażyć na oliwie ze wszystkich stron i włożyć do piekarnika na około 30 minut.

Bakłażana pokroić w plastry i posypać solą. Odstawić na około 30 minut. W tym czasie cukinię i fenkuł pokroić. Bakłażana spłukać pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. Warzywa smażyć na oliwie z oliwek do miękkości. Przyprawić solą i pieprzem i rozmarynem.

Górkę osączyć na papierowym ręczniku i smażyć na patelni ze wszystkich stron przez około 4 minuty. Przed podaniem mięso włożyć na 8-10 minut do nagrzanego piekarnika.

Prezentacja:

Na talerz nałożyć warzywa, pieczonego ziemniaka oraz wykrojone z górki kotlety z kostką. Dekorować świeżymi ziołami.

podziel się:

Pozostałe wiadomości