Kotlet de volaille, młode ziemniaki z koperkiem, zasmażana, młoda kapusta
Składniki:
2 piersi kurczaka 10 g+ 10 g masła 1 pęczek natki pietruszki 2 jajka bułka tarta do panieowania mąka pszenna do zasmażki i panierowania ½ główki młodej kapusty 1 pomidor 1 pęczek koperku 1 cytryna masło klarowane 500 g młodych ziemniaków
Ania Starmach, Michel Moran: Pierwszy raz biliśmy brawo naszym uczestnikom!!!:)
Przygotowanie:
Ziemniaki obierać. Ugotować w osolonym wrzątku. Piersi z kurczaka oczyścić i rozbić na kotlety. Przyprawić solą i pieprzem, skropić cytryną.
Masło wymieszać z posiekaną natką pietruszki i włożyć do lodówki na 20 min.
Kapustę poszatkować i sparzyć w osolonym wrzątku. Odcedzić. Na patelni przygotować zasmażkę z mąki i masła. Zasmażkę połączyć z kapustę i podlać wywarem z kapusty. Dodać do kapusty usmażonego i pokrojonego w kostkę pomidora. Wymieszać z posiekanym koperkiem.
Schłodzone masło ułożyć na filetach z kurczaka . Zrolować formując jednocześnie podłużne kotlety. Kotlety panierować w mące, jajku i bułce tartej oraz smażyć na klarowanym maśle, na złoty kolor.
Po usmażeniu ułożyć na papierowym ręczniku, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Podawać z ugotowanymi młodymi ziemniakami i młodą kapustą.