Leszek Wodnicki: Kluski włoskie z parmezanem i serkiem ricotta

Leszek Wodnicki: Smażone gnocci z parmezanem i serkiem ricotta
Leszek Wodnicki: Smażone gnocci z parmezanem i serkiem ricotta

Kluski włoskie z parmezanem i serkiem ricotta, polane rozpuszczonym masłem i kolendrą, smażona polędwica wieprzowa

Sładniki na 3 porcje: Kluski:

0,5 kg ziemniaków 3 łyżki maki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 100 g sera ricotta 50 g parmezanu 1 jajko sól

Ziemniaki ugotować do miękkości i przepuścić przez praskę. Przestudzić i wymieszać z jajkiem, mąką pszenną, mąką ziemniaczaną i serami. Formować małe kulki i gotować w osolonej wodzie ok. 5 min.

Dodatkowo:

1 polędwiczka wieprzowa 1 łyżka masła klarowanego oliwa z oliwek do marynaty i smażenia 1 gałązka rozmarynu 2 łyżki masła 1 gałązka kolendry

Polędwicę marynujemy w oliwie z oliwek z rozmarynem. Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę, dodać klarowane masło i podsmażyć wcześniej ugotowane kluski.

Polędwicę usmażyć na oliwie w całym kawałku, ze wszystkich stron, następnie podzielić ją na 3 części.

Prezentacja: Na talerz nałożyć kluski, obok pokrojoną w grube plastry polędwiczkę, polać roztopionym masłem i posypać posiekaną natką kolendry.

podziel się:

Pozostałe wiadomości