Kluski włoskie z parmezanem i serkiem ricotta, polane rozpuszczonym masłem i kolendrą, smażona polędwica wieprzowa
Sładniki na 3 porcje: Kluski:
0,5 kg ziemniaków 3 łyżki maki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 100 g sera ricotta 50 g parmezanu 1 jajko sól
Ziemniaki ugotować do miękkości i przepuścić przez praskę. Przestudzić i wymieszać z jajkiem, mąką pszenną, mąką ziemniaczaną i serami. Formować małe kulki i gotować w osolonej wodzie ok. 5 min.
Dodatkowo:
1 polędwiczka wieprzowa 1 łyżka masła klarowanego oliwa z oliwek do marynaty i smażenia 1 gałązka rozmarynu 2 łyżki masła 1 gałązka kolendry
Polędwicę marynujemy w oliwie z oliwek z rozmarynem. Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę, dodać klarowane masło i podsmażyć wcześniej ugotowane kluski.
Polędwicę usmażyć na oliwie w całym kawałku, ze wszystkich stron, następnie podzielić ją na 3 części.
Prezentacja: Na talerz nałożyć kluski, obok pokrojoną w grube plastry polędwiczkę, polać roztopionym masłem i posypać posiekaną natką kolendry.