Laurentiu Zediu „Wieprzowina na wsi”

Laurentiu Zediu „Wieprzowina na wsi”
Laurentiu Zediu „Wieprzowina na wsi”

Składniki:

400 g bardzo dobrej jakości karkówki wieprzowej 200 g włoskiej kaszy kukurydzianej na polentę 600 ml wody 100 g sera owczego 3 sztuki zielonej cebuli dymki połowa cebuli białej 2 ząbki czosnku 50 ml octu 1 pęczek natki pietruszki 1 pęczek melisy imbir w proszku, pierz cayenne, estragon, tymianek, gałka muszkatołow sól, pieprz 50 g masłaPrzygotowanie:

Marynujemy mięso w oleju, imbirze, ząbku posiekanego czosnku, pieprzu cayenne i w gałce muszkatołowej przez 10 minut. Smażmy delikatnie na patelni z każdej strony. Usmażone mięso wraz z marynatą umieszczamy w rękawie do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 30 minut w temperaturze 190 stopni.

Polenta: gotujemy wodę, wsypujemy stopniowo kaszę i mieszamy przez 20 minut, gotując, następnie dodajemy trochę masła, sera owczego, łyżkę posiekanej pietruszki i odrobinkę tymianku. Mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy.

Wykładamy polentę na kwadratową formę do wystygnięcia ok 10-15 minut. Potem wykrawamy z polenty 3 kawałki foremką do pączków, żeby powstały równe kółka które smażymy na maśle, na patelni 2-3 minuty (patelnia musi być gorąca).

Grillujemy zieloną cebulę przyprawioną solą, na patelni grillowej.

Cebulę białą kroimy w julienne i smażmy na maśle, na gorącej patelni, aż uzyska delikatnie brązowy kolor. Następnie dodajemy ocet i gotujemy 2 minuty, potem dodajemy łyżeczkę cukru i jeszcze gotujemy minutę. Zaciągamy masłem.

Melisę i natkę pietruszki blanszujemy przez 30 sekund, hartujemy w lodowatej wodzie i zostawiamy na minutę. Wkładamy do blendera, dodajemy 50 ml wody i 50 ml oleju, sól i pieprz, blendujemy na jednolity sos.

Na środku talerza układamy grillowaną zieloną cebulę, na cebulę kładziemy mięso, a obok symetrycznie nakładamy ciastka z polenty i te ciastka oblewamy karmelizowaną cebulą, dekorujemy talerz kropelkami z sosu.

podziel się:

Pozostałe wiadomości