Biszkopt:
6 jajek 200 g cukru 200 g mąki 40 ml rozpuszczonego masła szczypta soli (pieczemy 2 biszkopty)
Ubijamy jajka z cukrem ok 10 minut, potem dodajemy powolutku mąkę i mieszamy szpatułką, na koniec dodajemy masło i sól i znowu mieszamy. Pieczemy w 185 stopniach przez ok 30 minut.
Krem czereśniowy: 200 g śmietany 36% 250 g czereśni bez pestek 50 ml rumu 150 g cukru
Ubijamy śmietanę z 50 g cukru przez maksymalnie 5 minut na średnich obrotach, wkładamy do lodówki. Blendujemy czereśnie, wrzucamy na patelnię razem z 100 g cukru, gotujemy 5-7 minut, dodajemy rum i gotujemy jeszcze 5-7 minut, ma powstać gęsta masa, jak dżem, gotową wkładamy do lodówki.
Następnie mieszamy zimną śmietanę i zimną masę czereśniową i mamy gotowy krem.
Krem z białej czekolady z miętą i cytryną: 100 g białej czekolady 100 g śmietany 36% 100 g mięty skórka z 1 cytryny dużej 50 g mascarpone
Ubijamy śmietanę, wkładamy do lodówki. Rozpuszczamy białą czekoladę w kąpieli wodnej. Miętę blanszujemy w gorącej wodzie przez 1 minutę, następnie blendujemy z 50 -100 ml wody – powstaje syrop z mięty. Mieszamy czekoladę ze śmietaną i miętą i mascarpone i skórką z cytryny.
Biszkopty kroimy na pół, nakładamy krem czereśniowy, przykrywamy blatem biszkopotowym i kremem z czekolady białej. Dekorujemy tort czereśniami i physalis, morelami, miętą i kwiatami jadalnymi.