Składniki:
1 kawałek mostka jagnięcego 3 topinambury 1 jogurt naturalny gęsty 7 sztuk groszku zielonego cukrowego 7 szparagów 1 burak baby 100 g borówek amerykańskich 100 ml czerwonego wina 50 g migdałów obranych 1 łyżka posiekanej natki pietruszki oraz mięty 100 g bułki tartej 1/2 szalotki 1 ząbek czosnku 3 małe pomidory sól pieprz 1 łyżka musztardy Dijon olej 1 limonka masło
Przygotowanie: Smażymy jagnięcinę na oleju, żeby złapała kolor, po minucie z każdej strony. Następnie sporządzamy panierkę – siekamy migdały, pietruszkę i miętę i mieszamy z bułką tartą, smarujemy kawałek mięsa musztardą, obtaczamy mięso w panierce i pieczemy w piekarniku w 200 stopniach ok 20-25 minut.
Groszki i szparagi wrzucamy na patelnię z odrobiną oleju i smażymy ok 30 sekund do minuty. Topinambur obieramy, kroimy w kawałki takie same i pieczemy razem z czosnkiem, kilkoma borówkami i skórką z limonki i z kawałkiem masła przez 30 minut w 190 stopniach.
Sporządzamy sos – smażymy szalotkę, dodajemy borówki, smażymy minutę, dodajemy wino i gotujemy na średnim ogniu około 15-20 minut, musi być gęsty sos. Kiedy zgęstnieje, dodajemy ok 50 g masła i mieszamy, gotowe.
Salsa jogurtowa – mieszamy jogurt z łyżeczką szalotki, pomidorkami i pietruszką i sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem
Kroimy w bardzo cienkie plasterki buraka i już mamy wszystko. Wszystkie składniki wykładamy na talerz.
Składniki:1 kawałek mostka jagnięcego 3 topinambury 1 jogurt naturalny gęsty 7 sztuk groszku zielonego cukrowego 7 szparagów 1 burak baby 100 g borówek amerykańskich 100 ml czerwonego wina 50 g migdałów obranych 1 łyżka posiekanej natki pietruszki oraz mięty 100 g bułki tartej 1/2 szalotki 1 ząbek czosnku 3 małe pomidory sól pieprz 1 łyżka musztardy Dijon olej 1 limonka masło
Przygotowanie: Smażymy jagnięcinę na oleju, żeby złapała kolor, po minucie z każdej strony. Następnie sporządzamy panierkę – siekamy migdały, pietruszkę i miętę i mieszamy z bułką tartą, smarujemy kawałek mięsa musztardą, obtaczamy mięso w panierce i pieczemy w piekarniku w 200 stopniach ok 20-25 minut.
Groszki i szparagi wrzucamy na patelnię z odrobiną oleju i smażymy ok 30 sekund do minuty. Topinambur obieramy, kroimy w kawałki takie same i pieczemy razem z czosnkiem, kilkoma borówkami i skórką z limonki i z kawałkiem masła przez 30 minut w 190 stopniach.
Sporządzamy sos – smażymy szalotkę, dodajemy borówki, smażymy minutę, dodajemy wino i gotujemy na średnim ogniu około 15-20 minut, musi być gęsty sos. Kiedy zgęstnieje, dodajemy ok 50 g masła i mieszamy, gotowe.
Salsa jogurtowa – mieszamy jogurt z łyżeczką szalotki, pomidorkami i pietruszką i sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem
Kroimy w bardzo cienkie plasterki buraka i już mamy wszystko. Wszystkie składniki wykładamy na talerz.