KUSKUS KRÓLEWSKI
Z kurczakiem, szaszłykami wołowymi, cebulą z rodzynkami i szafranem oraz z warzywami
Składniki:
2 udka kurczaka ½ kg mięsa z udźca jagnięciny lub wołowina 300 g oryginalnego kuskusu ½ kg pomidorów ½ kg cukinii (im mniejsza tym lepsza) 4 marchewki 1 zielona papryka 1 czerwona papryka 1 żółta papryka ćwiartka białej kapusty 1 rzepa 1 kalarepa 5 cebul mała miseczka ciecierzycy (z puszki lub namoczona przez noc w wodzie) 1 pęczek natki pietruszki oliwa z oliwek 50 g masła (najlepiej arabskiego Smyn, ale może być zwykłe) 30-60 g rodzynek szczypta szafranu 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka zmielonego imbiru 1 łyżeczka pieprzu białego 1 łyżeczka pieprzu czarnego 2 łyżeczki cukru woda sól 1 cytryna Garnek do kuskus lub do gotowania na parze Przygotowanie: Wołowinę kroimy w kostkę i marynujemy, przez około 2 godziny, w oliwie z oliwek, 1 łyżeczce cynamonu, soku z cytryny i posiekanej natce pietruszki. 3 cebule siekamy, przekładamy z rodzynkami, masłem, 1 łyżeczką cynamonu, cukrem i wodą do małego rondelka. Gotujemy na średnim ogniu 45 min., mieszając od czasu do czasu, aż cebule się rozgotują, a sos będzie gesty, błyszczący i brązowy. Jeśli sos jest wystarczająco gesty, ale cebule jeszcze nie rozgotowane, dodajemy wodę i gotujemy dalej. 2 cebule kroimy w piórka. Do garnka wlewamy ok. 80 ml oliwy z oliwek. Wrzucamy na nią cebulę, kurczaka i wszystko podsmażamy. Doprawiamy jedną łyżeczką soli wymieszanej z szafranem, 1 łyżeczką pieprzu białego i czarnego, jedną łyżeczką zmielonego imbiru. Pozostawiamy na ogniu. W tym czasie przygotowujemy warzywa.
Cukinie obieramy ze skórki, przekrawamy na pół i kroimy w 4 cm kawałki (chyba, że cukinie są małe, wtedy przekrawamy je na pół). Wydrążamy pestki z cukinii.
Papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w ćwiartki. To samo robimy z pomidorami. Następnie obieramy marchewkę. Kapustę obieramy z zanieczyszczonych liści i przekrawamy na pół, to samo robimy z rzepą.
Gdy kurczak zmięknie, a cebula zacznie się prawie rozpadać, zalewamy wszystko wodą i pozostawiamy do zagotowania.
Kaszę kuskus mieszamy z oliwą z oliwek i solą. Najlepiej to robić rękami. Tylko wtedy mamy pewność, że wszystko zostało dokładnie wymieszane. Następnie przekładamy kuskus do drugiej części garnka (z sitkem). Gdy w głównym garnku wszystko się zagotuje, wkładamy marchew, rzepę i białą kapustę. Przykrywamy to garnkiem z kuskusem i gotujemy około 30 min. 15 min przed końcem gotowania do bulionu dodajemy pomidory. Po tym czasie do garnka z kurczakiem wrzucamy cukinię, papryki oraz ciecierzycę. Kuskus przerzucamy do miski, podlewamy wodą (około 1 szklanka) i bardzo dokładnie mieszamy. Następnie znów przekładamy do garnka z sitkiem i przez kolejne 30 min gotujemy na parze. W tym czasie zamarynowane wcześniej mięso nadziewamy na patyczki do szaszłyków. Nakładamy po 4-5 kawałków. Potrzebują one około 7 minut grillowania, dlatego należy położyć na grill 7 minut przed końcem gotowania kuskus.
Kuskus wyjmujemy na tażin, dalej wyjmujemy kurczaka i warzywa. Na końcu w kuskus wbijamy szaszłyki, polewamy bulionem i sosem rodzynkowo-cebulowym. W osobnym naczyniu podajemy pozostałe warzywa z bulionem.