Krem pietruszkowo-gruszkowy, oprószony prażonymi płatkami migdałów
Składniki: 3 średniej wielkości korzenie pietruszki 2 średniej wielkości gruszki 15 g masła szczypta soli garść płatków migdałów około 1/2 szklanki wody kwiaty jadalne do dekoracji Przygotowanie: Surową, obraną pietruszkę rozdrabniamy w blenderze (przystawka z ostrzami). W małym garnku roztapiamy masło, wsypujemy pietruszkę, po około 5 min podsmażania podlewamy połową wody, przykrywamy, po kolejnych 5 min dodajemy obraną gruszkę z wyciętymi gniazdami pokrojoną w drobną kostkę lub plastry. Dolewamy resztę wody, wsypujemy szczyptę soli i dusimy do miękkości przez około 10 min. Po tym czasie blendujemy zawartość garnka, przecieramy przez sitko i studzimy. Płatki migdałów wsypujemy na rozgrzaną, suchą patelnię i prażymy.
Prezentacja: Wystudzony krem przekładamy do ceramicznej formy na suflet lub miseczki, podajemy posypany prażonymi płatkami migdałów i kwiatami jadalnymi.