Kuba Łukaszonek: Polędwica wieprzowa w szałwii z kremowym sosem kurkowym

Kuba Łukaszonek: Polędwica wieprzowa w szałwii z kremowym sosem kurkowym
Kuba Łukaszonek: Polędwica wieprzowa w szałwii z kremowym sosem kurkowym

Polędwica wieprzowa w szałwii z kremowym sosem kurkowym, młoda marchewka karmelizowana w miodzie wielokwiatowym

Składniki:

1 polędwiczka wieprzowa (około 350 g) liście świeżej szałwii (około 15-20 szt.) 100-150 g mrożonych kurek 200 ml śmietanki 30% 100 g serka mascarpone 1/2 szalotki 1/2 ząbka czosnku sól pieprz biały gałka muszkatołowa szczypta rozdrobnionych suszonych grzybów 30 g masła 3-4 młode marchewki 1 łyżka miodu wielokwiatowego

Przygotowanie:

Sporządzamy sos: szalotkę siekamy z czosnkiem, smażymy w rondelku na maśle. Na osobnej patelni podsmażamy na maśle kurki, po 4-5 min zalewamy śmietanką. Zagotowujemy i przekładamy do garnka z szalotką i czosnkiem. Gotujemy około 10 min. W osobnej misce umieszczamy 100g serka mascarpone, najlepiej schłodzonego. Przelewamy sos kurkowy do miski z serkiem i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Całość przelewamy ponownie do garnka, podgrzewamy na minimalnym gazie i doprawiamy gałką muszkatołową, pieprzem, solą, suszonymi grzybami - gotujemy około 15 min, od czasu do czasu mieszając, aby sos się nie przypalił. Po tym czasie wyłączamy gaz, sos przykrywamy i odstawiamy na bok.

Sporządzamy polędwicę:

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 stopni i włączamy funkcję termoobiegu. Polędwicę oczyszczamy z ewentualnych ścięgien, osuszamy. Oprószamy solą, białym pieprzem i wcieramy przyprawy w mięso. Obsmażamy ze wszystkich stron na rozgrzanej patelni tak, aby zamknąć pory. Przekładamy mięso na deskę, obkładamy liśćmi szałwii, następnie układamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika na 25 min, zmniejszając temperaturę do około 160 stopni. Polędwicę pieczemy do uzyskania temperatury około 75-80 stopni w mięsie (temp. Można kontrolować przy pomocy specjalnego termometru).

Marchewki obieramy, wkładamy do osolonego wrzątku i gotujemy tak, aby pozostały lekko chrupkie. Na patelnię wkładamy łyżkę masła i łyżkę miodu, mieszamy, wkładamy merchewki i karmelizujemy około 2-3 minut z każdej strony. Prezentacja: Na talerz wykładamy ciepły sos kurkowy, następnie pokrojoną w grube plastry polędwicę oraz karmelizowane marchewki. Dekorujemy świeżymi listkami szałwii.

podziel się:

Pozostałe wiadomości