Kuba Łukaszonek: Cztery smaki

Kuba Łukaszonek: Cztery smaki
Kuba Łukaszonek: Cztery smaki

Cztery smaki

Składniki: 1 ziemniak cukinia 200 g boczku wędzonego lub parzonego 1 pomidor 2 łyżki masła gałązka rozmarynu sól, pieprz cynamon słodka i ostra papryka koper suszony

Przygotowanie: Ziemniaka obieramy i kroimy w równą kostkę, obgotowujemy go około 10 minut we wrzątku z dodatkiem soli. Na patelni obsmażamy boczek pokrojony w równą kostkę, pod koniec smażenia dodajemy koper. Ściągamy boczek z patelni i dodajemy do ziemniaków. Mieszamy i zachowujemy w cieple. Na tłuszczu z boczku smażymy pokrojoną na cienkie, długie plastry cukinię. Cukinię doprawiamy solą i bazylią. Następnie paski cukinii wykładamy na talerz. Obranego pomidora podsmażamy na patelni z dodatkiem masła, rozmarynu, cynamonu, ostrej i słodkiej papryki, soli i pieprzu. Blendujemy na gładki sos.Prezentacja: Plastry cukinii układamy na talerzu, z wierzchu wykładamy – przy pomocy metalowego ringu – ziemniaki z boczkiem. Sos dekoracyjnie umieszczamy z boku oraz – w postaci kilku kropel – na ziemniakach.

podziel się:

Pozostałe wiadomości