Mus:
200 g czekolady 80% 500 ml śmietanki 30% lub 36% 5-6 łyżek cukru 5 żółtek 1 espresso 2 kieliszki whisky 100 g orzechów laskowych do dekoracji 5 suszonych moreli.
Spód: 7 herbatników 5 g masła sok z połowy limonki
Sos z moreli 10 świeżych moreli 2 łyżki cukru odrobina wody
Przygotowanie: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, żółtka mieszamy z cukrem. Ubijamy śmietanę. Do rozpuszczonej czekolady dodajemy whisky i espresso, energicznie mieszając. Po uzyskaniu jednej masy, łączymy z żółtkami i cukrem. Dodajemy bitą śmietanę powoli mieszając. Wstawiamy do lodówki na 4 minuty. Herbatniki blendujemy. W osobnym naczyniu łączymy z roztopionym masłem i sokiem z limonki. Opłukane morele pozbawione pestek gotujemy z odrobiną wody i cukrem. Po rozgotowaniu cedzimy i redukujemy na ogniu do konsystencji sosu. W wysokim pierścieniu układamy herbatniki, nakładamy pierwszą warstwę musu i dodajemy pokrojone suszone morele. Posypujemy prażonymi, rozdrobnionymi orzechami. Nakładamy kolejną warstwę musu. Nożem okrajamy pierścień i delikatnie wyjmujemy. Można obtoczyć temperowaną czekoladą lub obłożyć jeżynami.