Krzysztof Bitel: Przegrzebki z krewetkami i duszona papryką i imbirem

KRZYSZTOF BITEL_ (2).jpg
KRZYSZTOF BITEL_ (2).jpg

Przegrzebki z krewetkami i duszona papryką i imbirem

Składniki na 2 porcje:

1 czerwona papryka 1 żółtka papryka 1 cebula 1 łyżka imbiru 6 surowych krewetek 16/20 2 łyżeczki mąki sól i pieprz świeża kolendra 6 przegrzebków z muszlą 50 g masła 50 g masła klarowanego 4 ząbki czosnku

Przygotowanie:

Krewetki obrać, z głów i pancerzyków ugotować lekki wywar z dodatkiem czosnku, pieprzu, ½ cebuli i soli. Na maśle przesmażyć czosnek i imbir. Po chwili dodać pozostałą cebulę pokrojoną w piórka i paprykę pokrojoną w słupki. Podlać wywarem, zredukować, zagęścić mąką.

Włożyć krewetki i dusić ok. 5 min. Wyjąć, wsypać posiekaną kolendrę.

Przegrzebki usmażyć na klarowanym maśle do zarumienienia, przyprawić solą i pieprzem.

Prezentacja:

W muszlach ułożyć duszoną paprykę z kolendrą, na wierzch nałożyć krewetki i smażone przegrzebki.

podziel się:

Pozostałe wiadomości