Placki ziemniaczane z natką pietruszki, dorsz smażony z rozmarynem, sos śmietanowo -winny z koprem
Składniki na 2 porcje:
2 ziemniaki 1 jajko sól pieprz garść natki pietruszki 1/3 cebuli ½ ząbka czosnku olej do smażenia
Co najbardziej zaskoczyło uczestników?
Cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Zeszklić na 1 łyżce oleju. Ziemniaki zetrzeć na tarce, odcisnąć z nich sok. Dodać cebulę z czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z posiekaną natką pietruszki i jajkiem.
Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron, na złoty kolor. Osączyć na ręczniku papierowym, zachować w cieple.
Sos: 200 ml śmietany 30% cebula garść drobno posiekanego kopru 1/3 szklanki białego wina pieprz biały sól oliwa z oliwek
Cebulę posiekać i zeszklić na oliwie z oliwek. Wlać wino i gotować na dużym ogniu, aż wino odparuje. Zmniejszyć ogień, wlać śmietanę i dodać koper. Wymieszać, przyprawić solą i pieprzem i jeszcze chwilę podgrzewać na małym ogniu.
Dodatkowo:
200 g fileta z dorsza sól pieprz biały oliwa z oliwek 1 gałązka rozmarynu
Filet z dorsza przyprawić solą i pieprzem. Usmażyć na rozgrzanej oliwie gałązką rozmarynu.
Prezentacja:Na talerz nałożyć sos, następnie poukładać na nim placki ziemniaczane. Obok ułożyć rybę.