Krzysztof Bitel: Placki ziemniaczane z natką pietruszki, dorsz smażony z rozmarynem

Krzysztof Bitel Placki ziemniaczane z natką pietruszki, dorsz smażony z rozmarynem
Krzysztof Bitel Placki ziemniaczane z natką pietruszki, dorsz smażony z rozmarynem

Placki ziemniaczane z natką pietruszki, dorsz smażony z rozmarynem, sos śmietanowo -winny z koprem

Składniki na 2 porcje:

2 ziemniaki 1 jajko sól pieprz garść natki pietruszki 1/3 cebuli ½ ząbka czosnku olej do smażenia

Co najbardziej zaskoczyło uczestników?

Co najbardziej zaskoczyło uczestników?

Cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Zeszklić na 1 łyżce oleju. Ziemniaki zetrzeć na tarce, odcisnąć z nich sok. Dodać cebulę z czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z posiekaną natką pietruszki i jajkiem.

Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron, na złoty kolor. Osączyć na ręczniku papierowym, zachować w cieple.

Sos: 200 ml śmietany 30% cebula garść drobno posiekanego kopru 1/3 szklanki białego wina pieprz biały sól oliwa z oliwek

Cebulę posiekać i zeszklić na oliwie z oliwek. Wlać wino i gotować na dużym ogniu, aż wino odparuje. Zmniejszyć ogień, wlać śmietanę i dodać koper. Wymieszać, przyprawić solą i pieprzem i jeszcze chwilę podgrzewać na małym ogniu.

Dodatkowo:

200 g fileta z dorsza sól pieprz biały oliwa z oliwek 1 gałązka rozmarynu

Filet z dorsza przyprawić solą i pieprzem. Usmażyć na rozgrzanej oliwie gałązką rozmarynu.

Prezentacja:Na talerz nałożyć sos, następnie poukładać na nim placki ziemniaczane. Obok ułożyć rybę.

podziel się:

Pozostałe wiadomości