Krzysztof Bitel: Pierś z kurczaka z krewetkami, sos drobiowo-krewetkowy, makaron pappardelle ze szpinakiem

Krzysztof Bitel: Pierś z kurczaka z krewetkami, sos drobiowo-krewetkowy, makaron pappardelle ze szpinakiem
Krzysztof Bitel: Pierś z kurczaka z krewetkami, sos drobiowo-krewetkowy, makaron pappardelle ze szpinakiem

Pierś z kurczaka z krewetkami, sos drobiowo-krewetkowy, makaron pappardelle ze szpinakiem

Składniki na 2 porcje:

2 piersi z kurczaka ze skórą 1 gałązka rozmarynu sól pieprz oliwa z oliwek 6 krewetek 16/20 resztki z rozbioru kurczaka liść laurowy, 1 cykoria 100 g masła 1 ząbek czosnku 150 ml śmietany 30% 1 pęczek szpinaku gałka muszkatołowa 250 g papardelle

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka natrzeć solą, pieprzem i rozmarynem z obu stron, obsmażyć z każdej strony i włożyć do piekarnika na 15 min (temp. 170 stopni).

Przygotować bulion: do garnka włożyć resztki kurczaka, głowy i pancerze krewetek (mięso zachować na później), sól pieprz, liść laurowy i cykorię. Podsmażyć na oliwie, zalać wodą i gotować ok. 40 min.

Posiekany lub pokrojony na plasterki czosnek podsmażyć na maśle, dodać szpinak. Zalać bulionem i śmietaną, przyprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Zredukować.

Papardelle ugotować al dente w osolonym wrzątku. Odcedzić. Krewetki przyprawić solą i pieprzem, usmażyć na klarowanym maśle. Dodać szpinak i wymieszać z ugotowanym wcześniej makaronem.

Prezentacja:

Na talerz nałożyć papardelle ze szpinakiem i krewetkami. Na wierzchu ułożyć przyrumienioną pierś z kurczaka.

podziel się:

Pozostałe wiadomości