Kurczak smażony na warzywach z sosem sojowym, biały ryż
Składniki:
¼ kalafiora ¼ brokułu 1 marchewka 1 cebula garść fasolki szparagowej 3 kolorowe papryki (po 1/3 każdej z nich) łyżka imbiru 2 piersi z kurczaka sos sojowy przyprawa chińska 5 smaków olej do smażenia
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażać przez 5 min na patelni razem z pokrojonym kalafiorem, marchewką i imbirem.
Paprykę włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 10 minut. Wyjąć, przełożyć d worka foliowego na 10 minut, po tym czasie zdjąć skórę. Pokroić w paski.
Na rozgrzaną patelnię włożyć brokuł i fasolkę, zalać sosem sojowym. Przyprawić przyprawą 5 smaków i smażyć 5 min. Dodać pokrojonego w kostkę kurczaka i smażyć z dodatkiem oleju przez 10 min.
Podawać z ryżem.